Το αρχαιότερο Ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο – Έτος ιδρύσεως 1930
  
Επόμενη εκδήλωση

Monthly Archives: February 2017

Απονομή Βραβείων Μουσικού Διαγωνισμού

042051

Την   Παρασκευή  17  Φεβρουαρίου 2017  στις 6:30 το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε, στην κατάμεστη αίθουσα Θεάτρου του Πολυχώρου του Δήμου Αθηναίων,  «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος),   η  απονομή των Τιμητικών Διακρίσεων του 2ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Μουσικού Διαγωνισμού Μελοποίησης έργων,  Ενορχήστρωσης και Μουσικής για Ταινία (Soundtrack), για Παιδιά και  Εφήβους, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, σχολικού έτους 2016-2017.

031358

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρης Β. Τζόκας  απηύθυνε  σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους,  τονίζοντας  πως η διοργάνωση  του Μουσικού Διαγωνισμού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος της Ένωσης για την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και  των εφήβων. Ευχαρίστησε τον Οργανισμό Πολιτισμού – Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), και ιδιαίτερα τον τέως Πρόεδρο κύριο Χρήστο Τεντόμα και τον νυν κύριο Κωνσταντίνο Μπιτζάνη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας Θεάτρου του Πολυχώρου «Άννα και Μαρία Καλουτά».

422  336

Στη συνέχεια,   ευχαρίστησε τον μαέστρο και  συνθέτη, μέλος της Ένωσης,   Νίκο Χριστοδουλή, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Μουσικού Διαγωνισμού και την εκπαιδευτικό Πολυξένη Γιάχου, Αντιπρόεδρο της Ένωσης,  για τη σημαντική συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση του Διαγωνισμού.  «Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών- τόνισε ο ομιλητής- τιμά σήμερα τον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη διεθνούς αναγνώρισης, Μίμη Πλέσσα, που σε λίγο θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως μετά Διπλώματος,  για την τεράστια προσφορά του στην Ελληνική Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, την Επιθεώρηση, το Θέατρο, τον Ελληνικό Κινηματογράφο, τον Πολιτισμό και  το Διεθνές Πεντάγραμμο».

345  060

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, μαέστρος και συνθέτης- μέλος της Ένωσης  Νίκος Χριστοδουλής ο οποίος ευχαρίστησε  όλους τους μαθητές  που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό για το χρόνο που αφιέρωσαν στις μουσικές τους δημιουργίες, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τους χειροκροτήσουν για τις ιδέες τους και εξέφρασε το θαυμασμό του για το κάθε έργο ξεχωριστά. Όπως επισήμανε: «Κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια, ψάχνοντας στο σακουλάκι με τις δώδεκα νότες,  συμπλήρωσε το δικό του μοναδικό παζλ»!  Επιπλέον, εστίασε  στην προσωπικότητα και το τεράστιο έργο του Μίμη Πλέσσα και αναφέρθηκε σε παλαιότερες συνεργασίες τους. Ακολούθησε σύντομη αναφορά στη ζωή και στο έργο του Μίμη Πλέσσα από τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Απόστολο Φορλίδα, ο οποίος τελειώνοντας κάλεσε στη σκηνή τον μουσικοσυνθέτη  Μίμη Πλέσσα για την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου.

083     235

Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Λευτέρης Β. Τζόκας μαζί με τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού μαέστρο Νίκο Χριστοδουλή. Μετά την απονομή κατασυγκινημένος ο Μίμης Πλέσσας ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για την απόφασή τους να τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο και έπαιξε στο πιάνο  το τραγούδι «Άγαλμα» από το θρυλικό «Δρόμο» των Μίμη Πλέσσα – Λευτέρη Παπαδόπουλου, το οποίο αφιέρωσε στον παρευρισκόμενο Γιώργο Τσούκαλη.

094091

Ακολούθησε αφιέρωμα με τραγούδια του  Μίμη Πλέσσα που επιμελήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλής και ερμήνευσαν ο Γιάννης Καρατζάς , η Χριστιάνα Σιόκα, η Άννα Καπόνε – Πάπας και η μαθητική χορωδία  του 90ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Το τραγούδι «Θαλασσιές χάντρες», του Μίμη Πλέσσα χόρεψαν μαθήτριες της σχολής χορού «Εν χορώ» της Δέσποινας Λαμπρινίδου, ενώ η ίδια χόρεψε το τραγούδι «Άνοιξε πέτρα».

056250

Κατά την έναρξη της Τελετής Απονομής των Βραβείων, που συντονίστηκε από την Αντιπρόεδρο της Ένωσης  Πολυξένη Γιάχου, την Ταμία Αγαπούλα Ευθυμιοπούλου και τον Κοσμήτορα Λεωνίδα Χαζίρογλου, η αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής που έφεραν  εις πέρας το δύσκολο έργο της αξιολόγησης αλλά και  τους συμμετέχοντες μαθητές,  διακριθέντες και μη, ανεξάρτητα από σειρά διάκρισης,  διότι εκφράστηκαν με τη μουσική τους και μοιράστηκαν μαζί μας τα έργα τους. Τέλος, προέτρεψε τους διακριθέντες  να χαρούν με τη διάκριση, μακριά από κάθε έπαρση και να συνεχίσουν να δημιουργούν.

282290

Τελειώνοντας κάλεσε τον Πέτρο Αυγερινό, διακριθέντα του Μουσικού Διαγωνισμού σχολικού έτους 2014-2015  να ερμηνεύσει δύο δικά του τραγούδια.  Επίσης,  δικά του τραγούδια ερμήνευσε ο τραγουδοποιός Γιάννης Νικολάου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασαν τα βραβευμένα έργα τους ο μαθητής της Στ΄ τάξεως Δημοτικού  Έντμοντ  Κόνα   «Τα παιδιά» και ο μαθητής Γυμνασίου  Γιώργος Μιχαηλίδης  «Πόλεμος είναι…», που είναι μελοποιημένο ποίημά του,   βραβευμένο στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης,  σχολικού έτους 2014-2015.

056287

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί:  Δημήτρης  Γαλατίδης, (κιθάρα),  Σωκράτης  Μπέμπης  (καχόν), Θαλής Τριανταφύλλου (πιάνο), Γιώργος Ντάρας (πιάνο), Σταύρος Τζιτάνος (κιθάρα),  Παύλος Μαστρογιαννόπουλος (κιθάρα) Κωνσταντίνος Γαλατούδης (μπουζούκι) και ο μαέστρος Νίκος Χριστοδουλής (κρουστά).

441304

Ακολούθησε η  απονομή  Βραβείων και Επαίνων στα είκοσι οκτώ (28) διακριθέντα έργα του Διαγωνισμού και των τριών ειδικών βραβείων στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκτέλεση έργων μελοποιημένων και ενορχηστρωμένων από εκπαιδευτικούς.

312244

Στην τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι: Λουκίλα Καρρέρ -Πλέσσα,  κύριος Γιώργος Τσούκαλης  με τη σύζυγό του, ο κύριος Γ. Μιχαηλίδης, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κύριος Ιωάννης Σιόκας μετά της συζύγου του,  ο Δήμαρχος Θάσου κύριος Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μέλη της Ένωσης που απένειμαν Τιμητικά Διπλώματα στους διακριθέντες, φίλοι της Ένωσης, εκπαιδευτικοί,  γονείς και κηδεμόνες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο που ταξίδεψαν ειδικά για να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Πρακτικό Κριτικής Επιτροπής Μουσικού Διαγωνισμού σχολικού έτους 2016-2017

Η  Κριτική  Επιτροπή,   αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ.   Νίκο Χριστοδουλή, μαέστρο- συνθέτη – μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών  και τα μέλη  κ.   Γιάννη Φίνα – Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ,  κ.  Τάκη  Φίνα- Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ,  κ. Αλέξανδρο Καψοκαβάδη εκπαιδευτικό – μουσικό,  κ. Νικόλαο Καζαμία – εκπαιδευτικό –μουσικό, κ. Θαλή Τριανταφύλλου – συνθέτη,  κ. Άννα Καπόνε – Πάπας – μουσικό και κ. Αριστοτέλη Φέστα– μουσικό,  ύστερα από την ατομική ακρόαση και αξιολόγηση  των υποβληθέντων  προς κρίση μουσικών   έργων  μελοποίησης  ποίησης, ενορχήστρωσης και μουσικής για ταινία (soundtrack),  που δημιουργήθηκαν   μαθητές Δημοτικού,  Γυμνασίου και Λυκείου, συνεδρίασε  κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της   μαέστρου κ. Νίκου Χριστοδουλή  μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, τη Δευτέρα  23  Ιανουαρίου  2017 και ώρα 12:00 π. μ.  στη  Στέγη της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (Ζωοδόχου Πηγής 2-4,  β΄ όροφος) για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και αποφάσισαν τα ακόλουθα:

 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  MEΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ – ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Κριτική Επιτροπή: Νίκος Χριστοδουλής, Θαλής Τριανταφύλλου,  Άννα Καπόνε – Πάπας

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗΣ,  στο έργο  με τίτλο «Τα παιδιά»,  σε ποίηση   Άκη ΣταμούληΒάλιας Γκλούσκο,  που  ανήκει στον  Έντμοντ  Κόνα, μαθητή του 90ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών,   που ισοβαθμεί με το έργο με τίτλο «Ο καιρός και ο χρόνος»,  που ανήκει στον Αχιλλέα  Δρακωτό, μαθητή των εκπαιδευτηρίων   «Ν. Μπακογιάννη».

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ,  στο έργο  με τίτλο «Τα παιδιά»,   που  ανήκει στον  Έντμοντ  Κόνα, μαθητή του 90ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

 •  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  MEΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ – ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κριτική Επιτροπή:  Νίκος Χριστοδουλής,  Θαλής Τριανταφύλλου, Άννα Καπόνε Πάπας

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗΣ, στο έργο  με τίτλο «Πόλεμος είναι…», που ανήκει στον Γιώργο Μιχαηλίδη,  μαθητή  της Αμερικανικής  Ακαδημίας  Λάρνακας,  για τη μελοποίηση του διακεκριμένου ποιήματός του  με τον ίδιο τίτλο στον  Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της  Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών  έτους 2014.

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗΣ  στο έργο με τίτλο «Ερωτικό κάλεσμα», σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη, που ανήκει στον Αλέξη Χαραλάμπους,  μαθητή  του Γυμνασίου  Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών  Λεμεσού.

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ,  στο έργο με τίτλο  «A Fairy’s Lullaby»,  που ανήκει στη Νίκη Μποζίκη,   μαθήτρια του  Γυμνασίου Λιαπάδων  Κέρκυρας.

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ, στο έργο με τίτλο «Είπα –ξείπα»,  που ανήκει στον  Ανδρόνικο Μαλτέζο,  μαθητή του 2ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης.

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ,   στο έργο  με  τίτλο «Πόλεμος είναι…», που ανήκει στον Γιώργο Μιχαηλίδη,  μαθητή  της  Αμερικανικής  Ακαδημίας  Λάρνακας.

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ, στο έργο με τίτλο «Κλείνω τα μάτια κι ονειρεύομαι»,  που ανήκει στον  Ανδρέα  Παπακωνσταντίνου, μαθητή του Γυμνασίου Πρίνου  Θάσου.

Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ, στο έργο με τίτλο  «Η μελωδία της ζωής»,  που ανήκει στον  Δημήτριο  Παναγιωτόπουλο, μαθητή του 2ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης.

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ, στο έργο με τίτλο «Ερωτικό Κάλεσμα»,  που ανήκει στον Αλέξη Χαραλάμπους μαθητή  του Γυμνασίου  Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών Λεμεσού,  που ισοβαθμεί με το έργο με τίτλο «Φωνή»,  που ανήκει στον Γεώργιο Παπαγιαννακόπουλο, μαθητή του Γυμνασίου Ανδραβίδας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ (SOUNDTRACK)  ΓΥΜΝΑΣΟΥΚριτική Επιτροπή: Νικόλαος Χριστοδουλής, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Νικόλαος Καζαμίας,  Αριστοτέλης Φέστας

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ,   στο έργο με τίτλο «A Fairy’s Lullaby»,  που ανήκει στη Νίκη Μποζίκη,   μαθήτρια του  Γυμνασίου Λιαπάδων  Κέρκυρας.

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ,   στο έργο με τίτλο  «First Trip»,  που ανήκει στον Γεώργιο Μανάκο,  μαθητή των Εκπαιδευτηρίων Τρικάλων «Αθηνά».

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ,   στο έργο με τίτλο «Absence»,  που ανήκει στον Ιάσωνα Ζαφειρόπουλο,  μαθητή του 2ου  Γυμνασίου  Παιανίας.

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο έργο  με τίτλο «Κλείνω τα μάτια κι ονειρεύομαι»,  που ανήκει στον  Ανδρέα  Παπακωνσταντίνου, μαθητή του Γυμνασίου Πρίνου  Θάσου.

Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο έργο  με τίτλο «Χρωματοπωλείο»,  που ανήκει στην Κωνσταντίνα Γ.  Κατσαφάνα, μαθήτρια  του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης.

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ,  στο έργο  με τίτλο  «Φωνή», που ανήκει στον Γεώργιο Παπαγιαννακόπουλο, μαθητή του Γυμνασίου Ανδραβίδας.

 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  MEΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Κριτική Επιτροπή: Νίκος  Χριστοδουλής, Τάκης Φίνας, Γιάννης Φίνας, Άννα Καπόνε- Πάπας

 Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο έργο  με τίτλο «Πλούτος»,  που ανήκει στη Σοφία Αλεξάνδρου, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Παπάγου.

 Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο έργο  με τίτλο «Gala», σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, που ανήκει στον  Αθανάσιο Παπαδημητρίου, μαθητή του Μουσικού  Σχολείου Θεσσαλονίκης. 

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο έργο  με τίτλο «Σ’  έναν νέο  που αυτοκτόνησε», σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, που ανήκει στους/στις   Βάιο Κουκουλέτσο, Αναστάση Τσιακμάκη, Κωνσταντίνα – Όλγα Κωτούλα, Νικόλαο Παππά,  Παρασκευή Γρηγορίου,  Δήμητρα Κωστίκα και Χρυσοβαλάντια Δρούγκα μαθητές/τριες του Μουσικού  Σχολείου Τρικάλων,  που ισοβαθμεί με το έργο με τίτλο  «Η φυγή»,  που ανήκει στη Μαρία Γιατράκη,   μαθήτρια  του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης.  

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο έργο  με τίτλο «Το λουλούδι»,  που ανήκει στον Σοφιανό Παπαευθυμίου,  μαθητή του 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων.

Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο έργο  με τίτλο «Το πολύ», σε ποίηση Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου,  που ανήκει στους/στις Αντωνέλλη Βασίλειο, Ευαγγελίδη Θεοδώρα, Ζωπίδου Μαλαματένια –  Αικατερίνη, Μαδεμλή Κωνσταντίνα, μαθητές/τριες του Γενικού Λυκείου  Λιμένα Θάσου,  που ισοβαθμεί με το έργο με τίτλο «Εφήμεροι»,   σε ποίηση Πινδάρου,  που ανήκει στην Καλλιόπη Ζάχαρη,   μαθήτρια του 8ο Γενικού Λυκείου  Ηρακλείου  Κρήτης.

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ,  στο έργο  με τίτλο «Γυναίκες του ξεριζωμού, αρχαίες και νέες Τρωάδες»,  που ανήκει στους/στις     Αυγέρου Μαρία, Οικονομίδου Αθηνά, Βαλμά Ισμήνη –  Σωτηρία, Βαλουξή Αλκυόνη –  Γαρυφαλιά, Ζήση Δήμητρα,  Σακκούλη Δέσποινα – Βασιλική, Παπαμήτρου Ελεωνόρα, Αναστασοπούλου Ιωάννα, Καλλέ Μυρσίνη, Λιάτσο Αλέξανδρο, Τούμπλαρη Γεώργιο, Κωνσταντινοπούλου  Μιχαηλία, Παπαλεξάτου Ανθή, Γκιώνη Σοφία, μαθητές/τριες του 1ου  Γενικού  Λυκείο  Πατρών.

 •  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ  ΛΥΚΕΙΟΥ

Κριτική Επιτροπή: Νίκος Χριστοδουλής, Θαλής Τριανταφύλλου, Άννα  Καπόνε – Πάπας

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο έργο  με τίτλο   «Πλούτος»,   που ανήκει στη Σοφία Αλεξάνδρου, μαθήτρια του Λυκείου Παπάγου,  που ισοβαθμεί με το έργο με τίτλο «Cryptic Royale»,   που ανήκει στον   Μιχάλη Πιερή, μαθητή του «Χenion High School» Παραλιμνίου Κύπρου.    

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο έργο  με τίτλο  «Το λουλούδι»,  που ανήκει στον Σοφιανό Παπαευθυμίου,  μαθητή του 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων.

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο έργο  με τίτλο «Σ’  έναν νέο  που αυτοκτόνησε», σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, που ανήκει στους/στις   Βάιο Κουκουλέτσο, Αναστάση Τσιακμάκη , Κωνσταντίνα – Όλγα Κωτούλα, Νικόλαο  Παππά, Παρασκευή Γρηγορίου, Δήμητρα Κωστίκα και  Χρυσοβαλάντια  Δρούγκα μαθητές/τριες  του Μουσικού  Σχολείου Τρικάλων.

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο έργο  με τίτλο «Η ελπίδα»,  που ανήκει στον Νικόλαο Σπηλιόπουλο, μαθητή του 2ου Γενικού Λυκείου  Αιγίου.

Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο έργο  με τίτλο «Το πολύ», που ανήκει στους/στις Αντωνέλλη Βασίλειο, Ευαγγελίδη Θεοδώρα, Ζωπίδου Μαλαματένια –  Αικατερίνη, Μαδεμλή Κωνσταντίνα, μαθητές/τριες του Γενικού Λυκείου Λιμένα Θάσου,  που ισοβαθμεί με στο έργο  με τίτλο «Somnambulist»,   που ανήκει στη Δήμητρα Παπαδοπούλου, μαθήτρια του Μουσικού  Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο έργο  με τίτλο  «Δέδυκε μὲν ἀ Σελάννα»,   που ανήκει στην Καλλιόπη Ζάχαρη,   μαθήτρια του 8ο Γενικού Λυκείου  Ηρακλείου  Κρήτης,  που ισοβαθμεί με στο έργο  με τίτλο «Jurney to Middle Ages»,   που ανήκει στον Θεόδωρο Ζερβούλια, μαθητή του Μουσικού  Σχολείου  Σπάρτης.

 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ

Κριτική Επιτροπή: Νίκος Χριστοδουλής, Νικόλαος Καζαμίας, Αριστοτέλης Φέστας

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο έργο  με τίτλο «Η ελπίδα»,  που ανήκει στον Νικόλαο Σπηλιόπουλο, μαθητή του 2ο Γενικού Λυκείου  Αιγίου.

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο έργο  με τίτλο «Mare Nostrum»,  που ανήκει στη Σοφία Αλεξάνδρου, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Παπάγου.

Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ, στο έργο  με τίτλο «Cryptic Royale»,  που ανήκει στον   Μιχάλη Πιερή, μαθητή του «Χenion High School»   Παραλιμνίου Κύπρου.

Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο έργο  με τίτλο «Epic Soundtrack»,  που ανήκει στον Θωμά Σπαρτινό, μαθητή του 2ου  Γενικού  Λυκείου  Ναυπλίου.

Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ, στο έργο  με τίτλο «Το πολύ», που ανήκει στους/στις Αντωνέλλη Βασίλειο, Ευαγγελίδη Θεοδώρα, Ζωπίδου Μαλαματένια –  Αικατερίνη, Μαδεμλή Κωνσταντίνα, μαθητές/τριες του Γενικού Λυκείου Λιμένα Θάσου,  που ισοβαθμεί με  το έργο με τίτλο  «Jurney to Middle Ages»,  που ανήκει στον Θεόδωρο Ζερβούλια, μαθητή του Μουσικού  Σχολείου  Σπάρτης

Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ,  στο έργο  με τίτλο «The curious»,  που ανήκει στη Μαρία Γιατράκη,  μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης, που ισοβαθμεί με στο έργο  με τίτλο «Somnambulist»,   που ανήκει στη Δήμητρα Παπαδοπούλου, μαθήτρια του Μουσικού  Σχολείου Θεσσαλονίκης.

 • ΕΙΔΙΚΑ  ΒΡΑΒΕΙΑ

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, στους μαθητές και τις μαθήτριες της χορωδίας και της ορχήστρας του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Ι. Μ. ΔΕΛΑΣΑΛ» για την συμμετοχή τους στην εκτέλεση του έργου με τίτλο «Ανάψτε το κοιμητήρι της (χαμένης) Πατρίδας», σε ποίηση Θωμά Ακριτίδη.,  μελοποίηση και  ενορχήστρωση Μπάμπη Τραπεζανλίδη, εκπαιδευτικού του σχολείου.

 ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, στους μαθητές και τις μαθήτριες της  ορχήστρας του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Ι. Μ. ΔΕΛΑΣΑΛ» για την συμμετοχή τους στην εκτέλεση του έργου με «The Game of Thrones»,  σε ενορχήστρωση Μπάμπη Τραπεζανλίδη, εκπαιδευτικού του σχολείου.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, στους μαθητές και τις μαθήτριες της χορωδίας και της ορχήστρας του Ιδιωτικού Γυμνασίου  «Ι. Μ. ΔΕΛΑΣΑΛ» για την συμμετοχή τους στην εκτέλεση του έργου με τίτλο «Ανάψτε το κοιμητήρι της (χαμένης) Πατρίδας», σε ποίηση Θωμά Ακριτίδη,  μελοποίηση και ενορχήστρωση Μπάμπη Τραπεζανλίδη, εκπαιδευτικού του σχολείου.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, στους μαθητές και τις μαθήτριες της   ορχήστρας του Ιδιωτικού Γυμνασίου  «Ι. Μ. ΔΕΛΑΣΑΛ» για την συμμετοχή τους στην εκτέλεση του έργου με «The Game of Thrones»,  σε ενορχήστρωση Μπάμπη Τραπεζανλίδη, εκπαιδευτικού του σχολείου.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στους μαθητές του  Εργαστηρίου  Ειδικής επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  Πτολεμαΐδας  Καρατέρπο Δημήτρη, Χαζαρίδη  Βασίλη, Αμαραντίδη  Κωνσταντίνο, Πολιτίδη Χρήστο, Πασχάλη  Χρήστο για τη συμμετοχή τους  στο μουσικό  έργο με τίτλο «Μουσική Ηλιαχτίδα, σε ποίηση  και μελοποίηση Τσισμαλίδου Αναστασίας , εκπαιδευτικού του σχολείου  και ενορχήστρωση Ρουμελιώτη Μαρίας.

Έχοντας την πεποίθηση ότι φέραμε εις  πέρας την αποστολή μας με ευσυνειδησία και δικαιοκρισία, εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους όσους έλαβαν μέρος στον 2ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό Μελοποίησης Ποίησης, Ενορχήστρωσης και Μουσικής για Ταινία (Soundtrack)  για Παιδιά και Εφήβους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών  σχολικού  έτους 2016- 2017.  Ως Κριτική Επιτροπή δεν διεκδικούμε  το έπαθλο του αλάθητου. Προσπαθήσαμε με  όλες μας τις δυνάμεις να έχουμε τη δικαιότερη δυνατή κρίση. Σας συγχαίρουμε για άλλη μια φορά όλους σας και σας ευχόμαστε συνέχιση και δυνάμωμα της δημιουργικής σας εργασίας.

Αθήνα,  23  Ιανουαρίου  2017

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΝΑΣ    ΤΑΚΗΣ ΦΙΝΑΣ   ΘΑΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΦΕΣΤΑΣ

ΑΝΝΑ ΚΑΠΟΝΕ –ΠΑΠΑΣ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Β. ΤΖΟΚΑΣ         ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΟΡΛΙΔΑΣ 

 

Απονομή Βραβείων Μουσικού Διαγωνισμού

2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  17Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ώρα έναρξης: 18:30 στην αίθουσα Θεάτρου του Πολυχώρου  «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α,  Ν. Κόσμος – Χάρτης)

1. Χαιρετισμός του Προέδρου  Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών  Λευτέρη Β. Τζόκα

2. Χαιρετισμός του Προέδρου Κριτικής Επιτροπής  Διαγωνισμού  Νίκου Χριστοδουλή

3.  Αναφορά στο έργο του Μίμη Πλέσσα Γεν. Γραμματέα της Ένωσης  Απόστολου  Φορλίδα

4.  Απονομή Χρυσού Μεταλλίου στον Μίμη Πλέσσα

5.  Μουσικό αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα

 • Οι θαλασσιές οι χάντρες
 • Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου
 • Όλα δικά σου μάτια μου
 • Θα πιω απόψε το φεγγάρι
 • Άναψε καινούριο μου φεγγάρι
 • Άνοιξε Πέτρα
 • Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου

6.  Έναρξη της Τελετής Απονομής  από διακριθέντα μαθητή  του Μουσικού Διαγωνισμού έτους 2014

 • Το πεζοδρόμιο
 •  Απόγνωση

7.  Απονομή  Βραβείων  στα έργα: Τα παιδιά, ο καιρός και ο χρόνος,  Πόλεμος είναι, ερωτικό κάλεσμα, A Fairy’s Lullaby, Είπα –ξείπα

8. Μουσικό Διάλειμμα

 • Ο σώζων εαυτόν σωθήτω
 • Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω

9.  Απονομή Βραβείων στα έργα: First  Trip, Absence, Κλείνω τα μάτια κι ονειρεύομαι, Η μελωδία της ζωής, Χρωματοπωλείο, Φωνή

10.  Διακριθέντες μαθητές παρουσιάζουν:

 • Τα παιδιά
 • Πόλεμος είναι..

11.  Απονομή Βραβείων στα έργα: Πλούτος, Cryptic  Royale,   Η ελπίδα, Gala, Mare Nostrum, Το λουλούδι, Σ’ έναν νέο

που αυτοκτόνησε, Η φυγή, Epic Soundtrack , Το πολύ

12.   Μουσικό Διάλειμμα

 • Duo Fina

13.  Απονομή Βραβείων στα έργα: Jurney to  Middle Ages,

Εφήμεροι, somnambulist, Γυναίκες του πολέμου…, Δέδυκε μὲν ἀ Σελάννα,  The curious,  Ανάψτε το κοιμητήρι της (χαμένης) Πατρίδας,  The Game   of Thrones, Μουσική Ηλιαχτίδα

14.  Μουσικό Διάλειμμα         

 • Άνθρωποι μονάχοι
 • Hallelujah

15.   Απονομή Τιμητικών Διπλωμάτων  στα  μέλη  της  Κριτικής Επιτροπής

16.   Απονομή Τιμητικών Διπλωμάτων   στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετέχουν:

Αλεξάνδρου Σοφία  και  Μαρία Γιατράκη  (πιάνο)

Χορωδία 90ού  Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Γιάννης Καρατζάς (τραγούδι)

Άννα Καπόνε- Πάπας (πιάνο – τραγούδι)

Χριστιάνα Σιόκα (τραγούδι)

Γιάννης Νικολάου (κιθάρα – τραγούδι)

Έντμοντ Κόνα (πιάνο-τραγούδι)

Πέτρος Αυγερινός (Διακριθείς Διαγωνισμού 2014)

με τους Δημήτρη Γαλατίδη (κιθάρα) και  Σωκράτη Μπέμπη (καχόν)

Γιώργος Μιχαηλίδης (πιάνο – τραγούδι)

Duo Fina (πιάνο – τραγούδι)

Θαλής Τριανταφύλλου (πιάνο)

Σταύρος Τζιτάνος (Κιθάρα)

Γιώργος Ντάρας (πιάνο)

Παύλος Μαστρογιαννόπουλος  (κιθάρα)

Κωνσταντίνος Γαλατούδης  (μπουζούκι)

Mike Zardos (μπάσο)

Δέσποινα Λαμπρινίδου, Βασιλική Μέρμηγκα,

Αρετή Χαδιάρη, Κωνσταντίνα Κυρίτση

Χριστίνα  και Αφροδίτη Τερζίδη (χορός)

 

 Με την Υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑlogo_opanda_dhmou

Απονομή Χρυσού Μεταλλίου Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως στον Μίμη Πλέσσα

Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως μετά Διπλώματος θα απονείμει η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών  στον καταξιωμένο Μουσικοσυνθέτη – Μαέστρο Μίμη Πλέσσα για την τεράστια προσφορά του στην ελληνική Μουσική, στο ελληνικό Τραγούδι, στην Επιθεώρηση, στο Θέατρο, στον ελληνικό Κινηματογράφο, στον  ελληνικό Πολιτισμό  γενικότερα αλλά  και στο Διεθνές Πεντάγραμμο.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί  κατά την έναρξη της Τελετής Βράβευσης των  Παιδιών   και των  Εφήβων που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό Μελοποίησης Ποίησης, Ενορχήστρωσης και Μουσικής για Ταινία (Soundtrack),   σχολικού έτους 2016-2017 της Ένωσης,  που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Θεάτρου του Πολυχώρου «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος, όπισθεν του Ι. Ν. Αγίου Σώστη – Συγγρού) την Παρασκευή  17 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:30.

Το  Μετάλλιο θα απονείμει ο Πρόεδρος της Ένωσης Λευτέρης  Β. Τζόκας  και ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του  Μουσικού Διαγωνισμού Μαέστρος και Συνθέτης Νίκος Χριστοδουλής.

 

.

Βράβευση παιδιών και εφήβων που διακρίθηκαν στον Μουσικό Διαγωνισμό σχολικού έτους 2016-2017

Παρουσίαση1

logo_opanda_dhmou

 

 

 

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:30,   στην αίθουσα Θεάτρου του Πολυχώρου «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος – Χάρτης),  θα πραγματοποιηθεί η απονομή των Βραβείων  στους μαθητές και τις μαθήτριες Δημοτικών,  Γυμνασίων και Λυκείων,  από  Ελλάδα και Κύπρο,  που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό Μελοποίησης Ποίησης, Ενορχήστρωσης και Μουσικής για Ταινία σχολικού έτους 2016-2017.Η Κριτική  Επιτροπή που ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία  το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των μαθητικών έργων  αποτελείται  από τους/τις:

 1. Νίκο Χριστοδουλή – Μαέστρο Συνθέτη, Πρόεδρο
 2. Γιάννη Φίνα – Μουσικά Σύνολα Ε.Ρ.Τ.
 3. Τάκη Φίνα – Μουσικά Σύνολα Ε.Ρ.Τ.
 4. Θαλή Τριανταφύλλου – Συνθέτη
 5. Αλέξανδρο Καψοκαβάδη – Εκπαιδευτικό Μουσικής, Συνθέτη
 6. Άννα Καπόνε – Πάπας – Εκπαιδευτικό Μουσικής
 7. Νικόλαο  Καζαμία – Εκπαιδευτικό Μουσικής
 8. Αριστοτέλη Φέστα – ταλαντούχο απόφοιτο του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, φοιτητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Οι απονομές των τιμητικών διακρίσεων θα εναλλάσσονται με μουσικά διαλείμματα.   Ταλαντούχα παιδιά και έφηβοι, μέλη της Κριτικής Επιτροπής και ο τραγουδοποιός Γιάννης  Νικολάου θα μας ταξιδέψουν στα μαγικά μονοπάτια της μουσικής τέχνης.   Στην τελετή  θα παραστεί και ο Μαέστρος – Μουσικοσυνθέτης κ. Μίμης Πλέσσας, στον οποίο θα απονεμηθεί, από την Ένωση  η Ανώτερη Πνευματική Διάκριση που είναι το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως μετά Διπλώματος, κατά την έναρξη της τελετής.

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών είναι το αρχαιότερο ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1930 και δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού με λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και μουσικών εκδηλώσεων, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις, κ.  ά. Επίσης στέκεται δίπλα στα παιδιά και τους εφήβους με επισκέψεις μελών της  σε σχολεία και υποστήριξη εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής αλλά και με τη διοργάνωση των λογοτεχνικών και μουσικών διαγωνισμών για παιδιά και εφήβους.

Οι μαθητές/τριες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό είναι οι:

 1. Έντμοντ  Κόνα, (Μελοποίηση – Ενορχήστρωση, 90ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών),
 2. Αχιλλέας Δρακωτός (Μελοποίηση,  Εκπαιδευτήρια   «Ν. Μπακογιάννη» -Λάρισα)
 3. Γιώργος  Μιχαηλίδης (Μελοποίηση – Ενορχήστρωση, Αμερικανική  Ακαδημία Λάρνακας)
 4. Αλέξης Χαραλάμπους  (Μελοποίηση – Ενορχήστρωση,  Γυμνάσιο   Αγίας  Βαρβάρας, Κάτω  Πολεμιδιών, Λεμεσού)
 5. Νίκη Μποζίκη (Ενορχήστρωση -Μουσική για ταινία,   Γυμνάσιο Λιαπάδων  Κέρκυρας)
 6. Ανδρέας  Παπακωνσταντίνου   (Ενορχήστρωση -Μουσική για ταινία,   Γυμνάσιο Πρίνου  Θάσου)
 7.  Ανδρόνικος  Μαλτέζος  (Ενορχήστρωση, 2ο Γυμνάσιο  Μεταμόρφωσης)
 8. Δημήτριος   Παναγιωτόπουλος (Ενορχήστρωση, 2ο Γυμνάσιο  Μεταμόρφωσης)
 9. Γεώργιος Παπαγιαννακόπουλος  (Ενορχήστρωση -Μουσική για ταινία,   Γυμνάσιο Ανδραβίδας)
 10. Γεώργιος  Μανάκος (Μουσική για ταινία –  Εκπαιδευτήρια Τρικάλων «Αθηνά»)
 11. Ιάσωνας  Ζαφειρόπουλος (Μουσική για ταινία 2ο  Γυμνάσιο  Παιανίας)
 12. Κωνσταντίνα Γ.  Κατσαφάνα, (Μουσική για ταινία,   3ο Γυμνάσιο Σπάρτης)
 13. Σοφία Αλεξάνδρου (Μελοποίηση – Ενορχήστρωση – Μουσική για Ταινία, Γενικό  Λύκειο  Παπάγου)
 14. Αθανάσιος  Παπαδημητρίου, (Μελοποίηση , Μουσικό  Σχολείο Θεσσαλονίκης)
 15. Βάιος  Κουκουλέτσος,  Αναστάσης  Τσιακμάκης, Κωνσταντίνα – Όλγα Κωτούλα, Νικόλαος Παππάς,  Παρασκευή Γρηγορίου,  Δήμητρα Κωστίκα και Χρυσοβαλάντια Δρούγκα  (Μελοποίηση – Ενορχήστρωση, Μουσικό  Σχολείο Τρικάλων)
 16. Μαρία Γιατράκη (Μελοποίηση – Μουσική για Ταινία,  Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης)
 17. Σοφιανός  Παπαευθυμίου  (Μελοποίηση – Ενορχήστρωση,  5ο Γενικό  Λύκειο Τρικάλων)
 18. Αντωνέλλης  Βασίλειος, Ευαγγελίδη Θεοδώρα, Ζωπίδου Μαλαματένια –  Αικατερίνη, Μαδεμλή Κωνσταντίνα (Μελοποίηση – Ενορχήστρωση – Μουσική για Ταινία  – Γενικό Λύκειο   Λιμένα Θάσου)
 19. Καλλιόπη Ζάχαρη ((Μελοποίηση – Ενορχήστρωση,  8ο Γενικό  Λύκειο   Ηρακλείου  Κρήτης)
 20. Αυγέρου Μαρία, Οικονομίδου Αθηνά, Βαλμά Ισμήνη –  Σωτηρία, Βαλουξή Αλκυόνη –  Γαρυφαλιά, Ζήση Δήμητρα,  Σακκούλη Δέσποινα – Βασιλική, Παπαμήτρου Ελεωνόρα, Αναστασοπούλου Ιωάννα, Καλλέ Μυρσίνη, Λιάτσος Αλέξανδρος, Τούμπλαρης Γεώργιος, Κωνσταντινοπούλου  Μιχαηλία, Παπαλεξάτου Ανθή (Μελοποίηση,  1ο Γενικό  Λύκειο   Πατρών)
 21. Μιχάλης  Πιερής (Ενορχήστρωση -Μουσική για ταινία,  «Χenion High School»   Παραλιμνίου Κύπρου)
 22. Νικόλαος  Σπηλιόπουλος  (Ενορχήστρωση -Μουσική για ταινία,  2ο  Γενικό  Λύκειο  Αιγίου)
 23. Δήμητρα Παπαδοπούλου (Ενορχήστρωση -Μουσική για ταινία, Μουσικό  Σχολείο Θεσσαλονίκης)
 24. Θεόδωρος  Ζερβούλιας (  Ενορχήστρωση –  Μουσική για Ταινία,  Μουσικό   Σχολείο  Σπάρτης)
 25. Θωμάς  Σπαρτινός (Μουσική για ταινία,  2ο  Γενικό  Λύκειο  Ναυπλίου)

Ειδικά Βραβεία για τη συμμετοχή τους στην εκτέλεση έργων μελοποιημένων και ενορχηστρωμένων από εκπαιδευτικούς θα δοθούν στους μαθητές και τις μαθήτριες χορωδίας και της ορχήστρας του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου  «Ι. Μ. ΔΕΛΑΣΑΛ και στους μαθητές της χορωδίας του  Εργαστηρίου  Ειδικής επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  Πτολεμαΐδας  Καρατέρπο Δημήτρη, Χαζαρίδη  Βασίλη, Αμαραντίδη  Κωνσταντίνο, Πολιτίδη Χρήστο και  Πασχάλη  Χρήστο.

Η τελετή   θα πραγματοποιηθεί  με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ και του Δήμου Αθηναίων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αρχεία