Το αρχαιότερο Ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο – Έτος ιδρύσεως 1930
  
Επόμενη εκδήλωση
Παρασκευή 14/12/2018: Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων σε μέλη της Ένωσης και στους συμμετέχοντες στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του έτους 2018 - Ώρα έναρξης 6.30 μ.μ. στην Αίθουσα MegArt Gallery, οδός Κασομούλη 102 - Νέος Κόσμος (Πρόσβαση με Μετρό: Στάση Αγ. Ιωάννης. Με τρόλευ Γραμμή 4 Άνω Κυψέλη – Αγ. Αρτέμιος. Στάση Μετρό Αγ. Ιωάννης). !

Daily Archives: 25/02/2017

Απονομή Βραβείων Μουσικού Διαγωνισμού

042051

Την   Παρασκευή  17  Φεβρουαρίου 2017  στις 6:30 το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε, στην κατάμεστη αίθουσα Θεάτρου του Πολυχώρου του Δήμου Αθηναίων,  «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος),   η  απονομή των Τιμητικών Διακρίσεων του 2ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Μουσικού Διαγωνισμού Μελοποίησης έργων,  Ενορχήστρωσης και Μουσικής για Ταινία (Soundtrack), για Παιδιά και  Εφήβους, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, σχολικού έτους 2016-2017.

031358

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρης Β. Τζόκας  απηύθυνε  σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους,  τονίζοντας  πως η διοργάνωση  του Μουσικού Διαγωνισμού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος της Ένωσης για την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και  των εφήβων. Ευχαρίστησε τον Οργανισμό Πολιτισμού – Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), και ιδιαίτερα τον τέως Πρόεδρο κύριο Χρήστο Τεντόμα και τον νυν κύριο Κωνσταντίνο Μπιτζάνη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας Θεάτρου του Πολυχώρου «Άννα και Μαρία Καλουτά».

422  336

Στη συνέχεια,   ευχαρίστησε τον μαέστρο και  συνθέτη, μέλος της Ένωσης,   Νίκο Χριστοδουλή, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Μουσικού Διαγωνισμού και την εκπαιδευτικό Πολυξένη Γιάχου, Αντιπρόεδρο της Ένωσης,  για τη σημαντική συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση του Διαγωνισμού.  «Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών- τόνισε ο ομιλητής- τιμά σήμερα τον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη διεθνούς αναγνώρισης, Μίμη Πλέσσα, που σε λίγο θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως μετά Διπλώματος,  για την τεράστια προσφορά του στην Ελληνική Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, την Επιθεώρηση, το Θέατρο, τον Ελληνικό Κινηματογράφο, τον Πολιτισμό και  το Διεθνές Πεντάγραμμο».

345  060

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, μαέστρος και συνθέτης- μέλος της Ένωσης  Νίκος Χριστοδουλής ο οποίος ευχαρίστησε  όλους τους μαθητές  που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό για το χρόνο που αφιέρωσαν στις μουσικές τους δημιουργίες, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τους χειροκροτήσουν για τις ιδέες τους και εξέφρασε το θαυμασμό του για το κάθε έργο ξεχωριστά. Όπως επισήμανε: «Κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια, ψάχνοντας στο σακουλάκι με τις δώδεκα νότες,  συμπλήρωσε το δικό του μοναδικό παζλ»!  Επιπλέον, εστίασε  στην προσωπικότητα και το τεράστιο έργο του Μίμη Πλέσσα και αναφέρθηκε σε παλαιότερες συνεργασίες τους. Ακολούθησε σύντομη αναφορά στη ζωή και στο έργο του Μίμη Πλέσσα από τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Απόστολο Φορλίδα, ο οποίος τελειώνοντας κάλεσε στη σκηνή τον μουσικοσυνθέτη  Μίμη Πλέσσα για την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου.

083     235

Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Λευτέρης Β. Τζόκας μαζί με τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού μαέστρο Νίκο Χριστοδουλή. Μετά την απονομή κατασυγκινημένος ο Μίμης Πλέσσας ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για την απόφασή τους να τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο και έπαιξε στο πιάνο  το τραγούδι «Άγαλμα» από το θρυλικό «Δρόμο» των Μίμη Πλέσσα – Λευτέρη Παπαδόπουλου, το οποίο αφιέρωσε στον παρευρισκόμενο Γιώργο Τσούκαλη.

094091

Ακολούθησε αφιέρωμα με τραγούδια του  Μίμη Πλέσσα που επιμελήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλής και ερμήνευσαν ο Γιάννης Καρατζάς , η Χριστιάνα Σιόκα, η Άννα Καπόνε – Πάπας και η μαθητική χορωδία  του 90ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Το τραγούδι «Θαλασσιές χάντρες», του Μίμη Πλέσσα χόρεψαν μαθήτριες της σχολής χορού «Εν χορώ» της Δέσποινας Λαμπρινίδου, ενώ η ίδια χόρεψε το τραγούδι «Άνοιξε πέτρα».

056250

Κατά την έναρξη της Τελετής Απονομής των Βραβείων, που συντονίστηκε από την Αντιπρόεδρο της Ένωσης  Πολυξένη Γιάχου, την Ταμία Αγαπούλα Ευθυμιοπούλου και τον Κοσμήτορα Λεωνίδα Χαζίρογλου, η αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής που έφεραν  εις πέρας το δύσκολο έργο της αξιολόγησης αλλά και  τους συμμετέχοντες μαθητές,  διακριθέντες και μη, ανεξάρτητα από σειρά διάκρισης,  διότι εκφράστηκαν με τη μουσική τους και μοιράστηκαν μαζί μας τα έργα τους. Τέλος, προέτρεψε τους διακριθέντες  να χαρούν με τη διάκριση, μακριά από κάθε έπαρση και να συνεχίσουν να δημιουργούν.

282290

Τελειώνοντας κάλεσε τον Πέτρο Αυγερινό, διακριθέντα του Μουσικού Διαγωνισμού σχολικού έτους 2014-2015  να ερμηνεύσει δύο δικά του τραγούδια.  Επίσης,  δικά του τραγούδια ερμήνευσε ο τραγουδοποιός Γιάννης Νικολάου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασαν τα βραβευμένα έργα τους ο μαθητής της Στ΄ τάξεως Δημοτικού  Έντμοντ  Κόνα   «Τα παιδιά» και ο μαθητής Γυμνασίου  Γιώργος Μιχαηλίδης  «Πόλεμος είναι…», που είναι μελοποιημένο ποίημά του,   βραβευμένο στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης,  σχολικού έτους 2014-2015.

056287

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί:  Δημήτρης  Γαλατίδης, (κιθάρα),  Σωκράτης  Μπέμπης  (καχόν), Θαλής Τριανταφύλλου (πιάνο), Γιώργος Ντάρας (πιάνο), Σταύρος Τζιτάνος (κιθάρα),  Παύλος Μαστρογιαννόπουλος (κιθάρα) Κωνσταντίνος Γαλατούδης (μπουζούκι) και ο μαέστρος Νίκος Χριστοδουλής (κρουστά).

441304

Ακολούθησε η  απονομή  Βραβείων και Επαίνων στα είκοσι οκτώ (28) διακριθέντα έργα του Διαγωνισμού και των τριών ειδικών βραβείων στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκτέλεση έργων μελοποιημένων και ενορχηστρωμένων από εκπαιδευτικούς.

312244

Στην τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι: Λουκίλα Καρρέρ -Πλέσσα,  κύριος Γιώργος Τσούκαλης  με τη σύζυγό του, ο κύριος Γ. Μιχαηλίδης, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κύριος Ιωάννης Σιόκας μετά της συζύγου του,  ο Δήμαρχος Θάσου κύριος Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μέλη της Ένωσης που απένειμαν Τιμητικά Διπλώματα στους διακριθέντες, φίλοι της Ένωσης, εκπαιδευτικοί,  γονείς και κηδεμόνες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο που ταξίδεψαν ειδικά για να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Αρχεία