Το αρχαιότερο Ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο – Έτος ιδρύσεως 1930
  
Επόμενη εκδήλωση

Daily Archives: 26/04/2017

Θεατρική Παράσταση «Η κρίση του Ορέστη» – Απονομή Χρυσών Μεταλλίων

 

dscn2529   dscn2598

Την Παρασκευή 5 Απριλίου  2017 και ώρα 19:00  στην αίθουσα της Χ.Α.Ν. (Ακαδημίας  36 και Ομήρου) πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση  για τα μέλη και τους φίλους της Ένωσης.   Η θεατρική ομάδα της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα, σε συνεργασία με την Ένωση,  παρουσίασε την θεατρική παράσταση «Η Κρίση του Ορέστη» σε κείμενα Σταμάτη Βασιλάκου, μέλους της Ένωσης και  σκηνοθεσία  Θάνου Περιστέρη.

dscn2524

    dscn2535

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Λευτέρης Β. Τζόκας τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ένωση η συνεργασία με την  Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή – Τράγκα  και ευχαρίστησε  τον σκηνοθέτη  της παράστασης  Θάνο Περιστέρη, τους ηθοποιούς Βασίλη Μαστρογιάννη,  Ευθυμία  Κωστόπαππα Λεμονιά Κοχειλά  και  Πάνο Κούλη και τον  συγγραφέα  Σταμάτη Βασιλάκο.

dscn2657     dscn2608

Ακολούθησε  σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης από τον  συγγραφέα. Όπως είπε, η αθώωση του Ορέστη από τον Άρειο Πάγο για το αδίκημα της μητροκτονίας, με παρέμβαση της Αθηνάς  λόγω  ισοψηφίας  των δικαστών,  δεν τον λυτρώνει   από   τις ηθικές  και κοινωνικές του ευθύνες.   Στην  προσέγγιση του  αρχαίου μύθου στην «Κρίση του Ορέστη»,  ο Ορέστης δεν παρουσιάζεται ως δέσμιος του πεπρωμένου του,  που  προχωρά στο αδίκημα της μητροκτονίας, αλλά ως άτομο με ελεύθερη βούληση και η  λύση της τραγωδίας  δεν έρχεται με τη μητροκτονία αλλά με τη δική του  αυτοκτονία.

dscn2734 dscn2678

Στη συνέχεια οι μοναδικές ερμηνείες των  ηθοποιών  και η εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Θάνου Περιστέρη, παρά το λιτό σκηνικό και τα ελάχιστα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους,   μας μετέφεραν το κλίμα της τραγικότητας,  των εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων και της αγωνίας  του ανθρώπου που προσπαθεί να κυριαρχήσει στη μοίρα του.

dscn2785 dscn2790

Μετά το τέλος της παράστασης ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Λευτέρης Τζόκας απένειμε Χρυσό Μετάλλιο  Πνευματικής  Αξίας Α΄ Τάξεως στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή – Τράγκα,   για τη συμβολή της στην ανέλιξη του ελληνικού Θεάτρου από το 1926 έως σήμερα  και  τη συνεργασία  της με την Ένωση  στο ανέβασμα των θεατρικών παραστάσεων  «Η Δίκη του Σωκράτη» (20-10-2014) και  «Η Κρίση του Ορέστη» (5-4-2017), σε κείμενα Σταμάτη Βασιλάκου.   Το μετάλλιο παρέλαβε  η Διευθύντρια της Σχολής  Χριστίνα Τράγκα.  Ακολούθησε  απονομή  Χρυσού Μεταλλίου Πνευματικής  Αξίας Α΄ Τάξεως στον  θεατρικό συγγραφέα – Νομικό- μέλος της Ένωσης Σταμάτη Βασιλάκο.

dscn2802

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή Τιμητικών Διπλωμάτων στον σκηνοθέτη Θάνο Περιστέρη και τους ηθοποιούς Βασίλη Μαστρογιάννη (Ορέστης), Ευθυμία  Κωστόπαππα (Ηλέκτρα), Λεμονιά Κοχειλά (Κλυταιμνήστρα)  και  Πάνο Κούλη (Πυλάδης),  ως ελάχιστη  ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους στην Ένωση και στον Πολιτισμό γενικότερα.

Αρχεία