Το αρχαιότερο Ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο – Έτος ιδρύσεως 1930
  
Επόμενη εκδήλωση

Monthly Archives: April 2018

Απονομή τιμητικών διακρίσεων παιδικού και εφηβικού λογοτεχνικού διαγωνισμού

                   dsc_0838

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών , (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου) η ¨Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών απένειμε τις Τιμητικές διακρίσεις σε παιδιά και εφήβους από την Ελλάδα και την Κύπρο του 5ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού.

dsc_0776

Η Εκδήλωσε άρχισε με το καλωσόρισμα του Κοσμήτορα Τάκη Παπαδημητρίου. Μήνυμα του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου, διάβασε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Απόστολος Φορλίδας. Ο λόγος δόθηκε για έναν χαιρετισμό στον Πρόεδρο της Ένωσης Λευτέρη Β. Τζόκα. Ακολούθως το λόγο πήρε η υπεύθυνη του λογοτεχνικού διαγωνισμού κυρία Αγάπη Ευθυμιοπούλου και στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος της Ένωσης κυρία Πολυξένη  Γιάχου.  Η ομιλία της κυρίας Κωνσταντίνας Αλουμανή είχε θέμα «Τέχνη του λόγου, η λογοτεχνία- Λόγος για τέχνη, η ελληνική γλώσσα». Το Αμφιθέατρο του Υπουργείου γέμισε από παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους, εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα και την Κύπρο και από τα μέλη της Ένωσης.  Παραβρέθηκε η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς κυρία Μαρία Αντωνίου, η οποία  χαιρέτησε την Εκδήλωση και συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Χαιρετισμός του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου

dsc_0778

•—œ•¡©£—

Φίλες και Φίλοι,

Ζητώ συγγνώμη που δεν κατάφερα να παρευρεθώ στην αποψινή σας εκδήλωση, αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου το επέτρεψαν.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να συγχαρώ για αυτήν την πρωτοβουλία  την Ένωσή σας η οποία αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας με την αδιάλειπτη δράση της τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια.

Κυρίως όμως θα ήθελα να απευθυνθώ στους μαθητές που συμμετείχαν στο λογοτεχνικό διαγωνισμό και να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διακριθέντες. Να ξέρετε, όμως, ότι το σημαντικό δεν είναι η διάκριση, αλλά η συμμετοχή σε αυτόν το διαγωνισμό. Η συμμετοχή σας σημαίνει ότι βάλατε τους εαυτούς σας σε μια δημιουργική διαδικασία, προσπαθήσατε να αποτυπώσετε σκέψεις και συναισθήματα στο χαρτί, τα καταφέρατε και αυτό είναι ανεκτίμητο. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια έρχεστε πιο κοντά στα γράμματα, στη λογοτεχνία, στην ποίηση όχι μόνο ως δημιουργοί αλλά και ως αναγνώστες.

Εύχομαι καλή συνέχεια στη δημιουργική σας πορεία και καλή δύναμη στην Ένωση ώστε να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της.

Χαιρετισμός Προέδρου Λευτέρη Β. Τζόκα

dsc_0807

Για  πέμπτη χρονιά διοργάνωσε η Ένωση τον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος, για μαθητές  των κατωτέρων τάξεων Δημοτικού, αλλά και Γυμνασίου και εφήβους Λυκείου. Καλωσορίσατε όλοι , απ’ την Ελλάδα και την Κύπρο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Η συμβολή σας είναι μεγάλη, στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της αυριανής Παιδείας. Γιατί, το πρόβλημα της Παιδείας ταυτίζεται με το πρόβλημα του Πολιτισμού. Η ζωτικότητα και η δυνατότητα σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες κρίνεται από την ικανότητα, να ενεργοποιεί κάποιος τα δυναμικά της πνευματικής παράδοσης και να σφυρηλατούνται στη συλλογική αυτογνωσία και συνοχή. Στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών αναδείξαμε τις ιδιαιτερότητες των παιδιών στη συγγραφή, που είναι ο στόχος άμεσης προτεραιότητας. Κατά την άποψή μας μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές είναι η Λογοτεχνία. Αφού η Λογοτεχνία, στο μέτρο που συνδέεται με τη γλώσσα, ενσωματώνει στους σημασιοδοτικούς της μηχανισμούς το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Μ’ αυτή την έννοια, η λογοτεχνία αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο ανίχνευσης και άσκησης. Ειδικότερα αποτελεί την κορυφαία έκφραση της δημιουργικότητας και την αυθεντικότερη έκφραση του νεοελληνικού πνευματικού πολιτισμού κι έχει αξία για τη σύγχρονη νεολαία.

ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΗ εκδήλωση αυτή του Πνεύματος ενισχύουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και θα συνεχίσουμε την πρότυπη σύζευξη ατομικού και συλλογικού στο πεδίο της Μαθητιώσας Νεολαίας μας. Είναι προϊόν ωριμότητας μιας μακράς εκλεπτυσμένης πνευματικής παράδοσης και είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα έναντι άλλων Πνευματικών Σωματείων, που είναι η οικουμενικότητα και η πειστικότητα  των αξιών μας. Γνωρίζουν καλά οι εκπαιδευτικοί μας που πρότειναν τον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό πριν πέντε έτη στο Δ. Σ. της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών ότι πάνω σ’ αυτό το πρότυπο οφείλει η Ελληνική Παιδεία να οικοδομήσει την αυτοσυνειδησία των παιδιών μας, προκειμένου αυτά να γίνουν ζωντανοί και ενεργητικοί φορείς της αυριανής κοινωνίας.

Εμείς  ως Ένωση συμβάλλουμε στην Παιδεία μας την εθνική πολιτισμική μας ταυτότητα και αυτοσυνειδησία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τις κυρίες Αγαπούλα Ευθυμιοπούλου και Πολυξένη Γιάχου, για τη διενέργεια των Λογοτεχνικών Διαγωνισμών, που έχουν την ξεχωριστή επιτυχία τους. Επίσης ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο που συμπαρίσταται  στην ομαλή διεξαγωγή. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στην Κριτική Επιτροπή των εκπαιδευτικών, που με τον άψογο τρόπο τους φέρνουν σε αίσιο πέρας αυτούς. Το Διοικητικό Συμβούλιο κι εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε όλους.

Ομιλία  Αγαπούλας Ευθυμιοπούλου της Πολυξένης Γιάχου

dsc_0937Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι, αγαπητά μας παιδιά καλησπέρα σας.

Ο Κωστής Παλαμάς στα «΄Απαντα» γράφει για τη νοημοσύνη του παιδιού: « Έχω για του παιδιού το νου μια ιδέα κάπως διαφορετική από τους άλλους.  Πιστεύω πως το μυαλό του μπορεί να χωνέψει τροφή πιο λεπτή  και πιο βαθιά απ’ όση συνηθίζουμε να του προσφέρουμε….Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι μου φαίνονται πως είν’ εκείνοι που από τα πρώτα χρόνια τους γρικούσανε κουβέντες και ανατρεφότανε με ιδέες πιο ψηλές από το παιδακίσιο

 img_20180416_220008-2Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά σας  καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου και μοιράζομαι τη χαρά σας για την επιτυχία σας.

Σήμερα θα γίνει η απονομή των βραβείων σε εσάς  που διακριθήκατε  στον 5ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για παιδιά και εφήβους. Δυστυχώς, ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκεί για την παρουσίαση των έργων σας αλλά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου  κάθε  Φθινόπωρο διοργανώνεται εκδήλωση στην οποία οι διακριθέντες μπορούν να παρουσιάσουν τα έργα τους. Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς να σας έχουμε κοντά μας και το φθινόπωρο. Για την ημερομηνία και τον χώρο θα ενημερωθείτε έγκαιρα

Στον φετινό διαγωνισμό είχαμε 62 διακρίσεις, 17 από τις οποίες ήταν από την Κύπρο. Δίνουμε τρία Βραβεία και τρεις Επαίνους σε κάθε κατηγορία. Υπάρχουν όμως και έργα που ισοβαθμούν και μοιράζονται κάποια βραβεία. Οι περισσότεροι από τους διακριθέντες βρίσκονται εδώ. Είναι ωστόσο και κάποιοι που μας ειδοποίησαν ότι είναι δύσκολο να παρευρεθούν.  Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους κατάφεραν να είναι  εδώ σήμερα.

 Οι διακριθέντες μαθητές Λυκείου μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης,  να γίνουν μέλη της Ένωσης. ΄Οσοι από εσάς ενδιαφέρεστε μπορείτε να μας το δηλώσετε  είτε σήμερα, είτε στο εμαιλ της Ένωσης,  ώστε να σας αποσταλεί η σχετική αίτηση. Παράλληλα θα έχουμε και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να σας στέλνουμε το περιοδικό μας  «Λογοτεχνική δημιουργία» στο οποίο θα δημοσιευθούν και τα δικά σας έργα.     Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τα μέλη των κριτικών επιτροπών από την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσφέρουν κάθε χρόνο.  Ας μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή τους είναι εθελοντική. Ο αριθμός  των έργων είναι μεγάλος και δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του Διαγωνισμού χωρίς τη βοήθειά τους.

Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης,  αλλά και τους λογοτέχνες, μέλη της Ένωσης, για την στήριξη και τη βοήθεια  στην προσπάθεια αυτή.

Πέντε χρόνια πριν, στις 19 Μαρτίου του 2013, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, έγινε η πρώτη εκδήλωση για την απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους μαθητές που συμμετείχαν τότε στον διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.  Παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν εκεί και όλοι μας νιώθαμε περήφανοι για την προσπάθεια αυτή.

Την 21η Μαρτίου 2014 η απονομή έγινε  στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός».  Εκεί ανακοινώθηκε και η   έναρξη του Μουσικού διαγωνισμού  της Ένωσης.

Στις 20 Μαρτίου του 2015 η απονομή των τιμητικών διακρίσεων έγινε στο Μέγαρο  της Παλαιάς Βουλής .

Στις 17 Μαρτίου του 2017 η απονομή έγινε στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου.

 Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την πρώτη εκδήλωση, χαιρόμαστε το ίδιο  για τα παιδιά που βρίσκονται κοντά μας, που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της Ένωσης και που έρχονται στις εκδηλώσεις της.  Η σκέψη μας από την αρχή ήταν να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, να επιβραβεύσουμε την προσπάθειά τους και να τα παροτρύνουμε να ασχολούνται με την λογοτεχνία. Γιατί η ενασχόληση με τη λογοτεχνία μπορεί να τα βοηθήσει να αποκτήσουν  εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Το δυσκολότερο κατόρθωμα του ανθρώπου, αλλά και η μεγαλύτερη ανάγκη του είναι να βρει το νόημα της ζωής του. Η διαδικασία αυτή συνήθως κρατάει μια ολόκληρη ζωή. Η γνώση του νοήματος της ζωής μας κατακτάται σιγά – σιγά, με την πάροδο των ετών και την απόκτηση εμπειριών της ζωής. Τη γνώση αυτή δεν μπορούμε να την επιβάλουμε σε κανέναν γιατί καθένας έχει τη δική του μοναδική πορεία ζωής. Το ίδιο και τα παιδιά. Εμείς, οι ενήλικες μπορούμε μόνον να τα βοηθήσουμε να βρουν το δικό τους νόημα ζωής .

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν να γράφουν, να λαμβάνουν μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, να ελπίζουν και να προσπαθούν για έναν καλύτερο κόσμο.Το 2014 και το 2015 διακρίθηκαν μεταξύ άλλων και οι μαθητές Εφραίμ Σπυρόπουλος, Νικόλαος Γκίνης, Γκίκας Στυλιανός και  Αικατερίνη Γκίκα.

Σας ευχαριστούμε  θερμά.

Ομιλία Κωνσταντίνας Αλουμανή

Τέχνη του λόγου, η λογοτεχνία  – Λόγος για τέχνη, η ελληνική γλώσσα.

dsc_1011Αξιότιμε Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Ελευθέριε Τζόκα, αξιότιμε Κοσμήτορα κ.Δημήτριε Παπαδημητρίου, αξιότιμη Αντιπρόεδρε κ. Πολυξένη Γιάχου, αξιότιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  κ. Αγαπούλα Ευθυμιοπούλου, αξιότιμά μέλη τη Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί Γονείς και Εκπαιδευτικοί, αγαπημένα μας παιδιά

Νιώθω μεγάλη τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, μπροστά στη νέα γενιά που γεμίζει αυτή την αίθουσα με αισιοδοξία και φως. Τα σπινθηροβόλα μάτια των νεαρών λογοτεχνών είναι η υπόσχεση ότι το μέλλον δεν μπορεί να είναι σκαιό, αλλά ελπιδοφόρο. Προσήλθαμε σήμερα εδώ για να ζήσουμε μαζί μια γιορτή που την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η σύγχρονη εποχή, μια γιορτή πνεύματος, πολιτισμού, ανθρωπισμού, μια γιορτή δυνατοτήτων, αυτών που θα μπορούσαμε να γίνουμε αν ξεφεύγαμε από την πεζή πραγματικότητα και δινόμασταν με πίστη στο Αύριο. Αυτό έκαναν τα παιδιά μας σήμερα, αυτό κάνει κατ’ επανάληψιν η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Επιτρέψτε μου λοιπόν πριν απευθυνθώ σε εσάς τους μικρούς ή μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της λαμπρής αυτής πνευματικής συνάντησης, να απευθυνθώ στους διοργανωτές της. Στον Πρόεδρο, την Αντιπρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. , τον Κοσμήτορα της ένωσης Ελλήνων λογοτεχνών θέλοντας να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη που σίγουρα νιώθουμε όλοι οι γονείς, καθώς με τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και τις εργώδεις προσπάθειές τους στρέφουν την νεολαία μας στην τέχνη του λόγου, ως πηγή έμπνευσης, ως μέσο έκφρασης. Ανοίγετε το πνεύμα των παιδιών μας, πλησιάζετε στους προβληματισμούς τους, οπτικοποιείτε τα όνειρά τους, αγγίζετε τα συναισθήματά τους, καθοδηγείτε με ασφάλεια τα βήματά τους στο πέρασμα προς την ενηλικίωση. Σας ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς. Για όσους δε δεν γνωρίζουν η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών ιδρύθηκε στα τέλη του 1928, με σκοπό τη διάδοση της αγάπης προς τη λογοτεχνία. Το ιδρυτικό έγγραφο έχει υπογραφές του Άγγελου Σικελιανού, του Γεώργιου Βιζυηνού, του Γιάννη Σκαρίμπα, του Γεωργίου Δροσίνη, του Νίκου Καζαντζάκη, του Κώστα Ουράνη, του Κωστή Παλαμά , συνολικά 92 πνευματικών δημιουργών.

Αγαπητά μου παιδιά,

Συγχαρητήρια για τη σημερινή σας διάκριση. Εύχομαι να είναι μία από τις πολλές διακρίσεις αριστείας που θα επιτύχετε στη ζωή σας. Εσείς είστε το μέλλον του τόπου ετούτου, που μικρός γεωγραφικά και φτωχικός υλικά είναι ο πλουσιότερος στην πνευματική παραγωγή και στην ιστορική διαδρομή. Και ποια είναι η λογοτεχνική  προσφορά της χώρας μας στους αιώνες; Αν κάποιος μελετήσει τα ομηρικά έπη σίγουρα θα μαγευτεί από το μυθικό κόσμο που αριστοτεχνικά έπλασε ο ποιητής. Μα καθώς θα ταξιδεύει με τις λέξεις θα συλλάβει την έννοια της ευθύνης, όπως την ανέλαβε ο Οδυσσέας, θα συναισθανθεί την επίπτωση της αλαζονείας όπως την έζησε ο Αγαμέμνονας ή του ολέθριου διχασμού, όπως τον βίωσε ο Αχιλλέας. Κι αν κάποιος σταθεί στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου θα αφουγκραστεί την αρμονία του ίαμβου. Πως όμως δε θα νιώσει τον ηρωισμό των τραγικών ηρώων να επιλέγουν κάθε φορά το ηθικά σωστό με κάθε κόστος. Και τι παρουσιάζει στο σύγχρονο Έλληνα η ιστοριογραφία του Θουκυδίδη ή η φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη; Μήπως όμορφες λέξεις ριγμένες στο κείμενο με ένα ταιριαστό πάντρεμα; Ή μήπως εκεί βρίσκεις τις έννοιες της αξιοκρατίας, της δημοκρατίας, ακόμα και της θυσίας; Η Κρητική λογοτεχνία πλέκει το ιδίωμα με την ιδιότητα και παράγει αριστουργήματα ρομαντικής εποχής. Ποιος αλήθεια μέσα στην αγωνία του δε στράφηκε στον ηδυσμένο λόγο του Ακαθίστου Ύμνου και δεν ένιωσε θερμή την προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού; Ακούστε τέλος το θούριο του Ρήγα που βοά για ελευθερία και το περιοδικό Λόγιος Ερμής του Κοραή που αποζητά την παιδεία του γένους. Ακούστε τον Παλαμά, τον Βαλαωρίτη, τον Ελύτη, τον Πολέμη. Ακούστε τη γλώσσα της θεολογίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της τέχνης και θα βρείτε ένα όργανο που ατσαλώνει συνειδήσεις, διαμορφώνει χαρακτήρες, γεννά Άγιους, Ήρωες. Η ελληνική γλώσσα είναι η Ελλάδα. Η γλώσσα μας δεν είναι το όργανο έκφρασης είναι η έκφρασητης ψυχής και της συλλογικής μας συνείδησης. Ο Λούντβιχ Βιτγκενσταϊν αναφέρει, τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου. Ποια τα όρια του ελληνικού κόσμου λοιπόν; Το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια έχει αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της ελληνικής γλώσσας. Στο πρόγραμμα Ιβύκος έχουν καταγραφεί 6.000.000 λεκτικοί τύποι της ελληνικής, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 και 300.000 τεχνικούς όρους. Όταν ερωτήθηκε σχετικά ο καθηγητής Μπρούνερ απάντησε: η ελληνική είναι η γλώσσα των προγόνων μας. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φτάσουν τα 72.000.000 έναντι 9.000.000 της λατινικής.Ο ίδιος ο Τζον Σκάλι πρόεδρος της Apple είχε ομολογήσει ότι η ελληνική είναι η πιο κατάλληλη υπολογιστική γλώσσα. Μάλιστα η/υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική μόνο την ελληνική. Ας ακούσουμε όμως τους αιώνες.

Κικέρων: αν μιλούσαν οι θεοί, θα χρησιμοποιούσαν την ελληνική γλώσσα.

Γκαίτε: ακούγοντας το Ευαγγέλιο στη ελληνική αντήχησε άστρο λαμπρό μέσα στη νύχτα.

Κλαύδιος Φωριέλ: η ελληνική γλώσσα συγκεντρώνει τον πλούτο και την ομοιογένεια της γερμανικής, τη σαφήνεια της γαλλικής, τη λυγεράδα της ιταλικής και τη μουσικότητα της ισπανικής. Έχει δηλαδή ό, τι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.

Μάρτιν Χάιντεγκερ: για τους Έλληνες ύψιστη προίκα τους είναι η γλώσσα τους.

Φρίντριχ Σίλερ: Καταραμένε Έλληνα, τα βρήκες όλα, τη φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική αστρονομία, τίποτα δεν άφησες για εμάς.

Η ελληνική γλώσσα ήταν η πρώτη διεθνής γλώσσα με τη διάδοσή της από τον Έλληνα Μέγα Αλέξανδρο και η εκείνη που θα μετέφερε το Λόγο του Θεού μέσω των Ευαγγελίων.

Τέχνη του λόγου, η λογοτεχνία.Λόγος για τέχνη, η ελληνική γλώσσα. Και μην ξεχνάτε τη ρήση του Ισοκράτη: Το των Ελλήνων όνομα πεποίηκεμηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκειν είναι, και μάλλον Έλληνας καλεισθαι των της παιδεύσεως της ημετερας η των της κοινης φύσεως μετέχοντας. (= Το όνομα των Ελλήνων είναι σύμβολο όχι πλέον της καταγωγής αλλά της πνευματικής ανυψώσεως και να ονομάζονται Έλληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι εκείνοι που έχουν την ίδια καταγωγή.) Άρα η γλώσσα είναι η Πατρίδα μας.

Τέλος,  θα ήθελα να αναφερθώ στη δική σας λογοτεχνία μικροί μου συγγραφείς.ανοίξατε την ψυχή σας σαν τριαντάφυλλο και σκορπίσατε τις λέξεις σας ροδοπέταλα που άγγιξαν κάθε αναγνώστη. Η αμεσότητα του ύφους σας, η καθαρότητα των νοημάτων σας, η ευαισθησία των θεμάτων σας η ενάργεια των προθέσεών σας, η ωριμότητα και η αθωότητα των θέσεών σας, η μουσικότητα των λέξεων αδράχνουν τον αναγνώστη σ’ ένα ιστό συναισθημάτων παρουσιάζοντας αναπάντεχα για την ηλικία σας ένα αριστοτεχνικό υφάδι λόγου και πνεύματος. Αφήσατε κάτω τις υπολογιστικές μηχανές που εγκλωβίζουν τα νιάτα και πιάσατε τη γραφίδα σας που γίνεται όπλο πολιτισμού και προόδου. Μην υποτιμάτε τη δύναμη των λέξεων. Ο Σολωμός με όπλο τη γραφίδα του νίκησε όσες νίκες οι αρματωμένοι με τα άρματά τους. Κι ο Ελύτης με το στίχο του περιφρόνησε τη χιτλερική δύναμη περισσότερο από το συμμαχικό στρατό. Γίνετε και εσείς στρατιώτες του πνεύματος. Και οδηγείστε την Πατρίδα μας σε μια νέα αναγέννηση πνευματική. Δώστε της με την πέννα σας άλλη μια χιλιετηρίδα ζωής.

Στους γονείς και τους δασκάλους σας μόνο συγχαρητήρια μπορώ να εκφράσω, γιατί ενδιαφέρθηκαν για την σωστή ανατροφή σας κι όχι μόνο για το μεγάλωμά σας.

Κλείνοντας ήθελα να θυμίσω πως σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1822, 42.000Χριστιανοί Χιώτες σφαγιάζονται από το στρατό του Σουλτάνου. Και επειδή η τέχνη του λόγου τιμάται εδώ επιτρέψτε μου να σας διαβάσω το ποίημα του Βίκτωρος Ουγκώ σε μετάφραση Κωστή Παλαμά «Το ελληνόπουλο»

Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα

Η Χίος τ’ ολόμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα,

με τα κρασιά, με τα δεντρά

τ’ αρχοντονήσι, που βουνά και σπίτια και λαγκάδια

και στο χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια

καθρέφτιζε μεσ’ στα νερα.

Ερμιά παντού. Μα κοίταξε κι απάνουεκειστο βράχο,

στου κάστρου τα χαλάσματα κάποιο παιδί  μονάχο

κάθεται σκύβει θλιβερά,

το κεφαλάκι στήριγμα και σκέπη του απομένει

μόνο μιαν άσπρη αγράμπελη σαν αυτό ξεχασμένη

μεσ’ στην αφάνταστη φθορά.

-Φτωχό παιδί, που κάθεσαι ξυπόλητο στις

ράχες για να μην κλαις λυπητερα,

τ’ ήθελες τάχα να   ‘ χες

για να τα ιδώ τα θαλασσά

ματάκια σου ν’ αστράψουνε, να ξαστερώσουν πάλι

και να σηκώσεις χαρωπά σαν πρώτα το κεφάλι

με τα μαλλάκια τα χρυσά;

Μήπως το κρίνο απ’ το Ιράν που του ματιού

σου μοιάζει

Μην ο καρπος απ’ το δεντρί

που μέσ’ στη μουσουλμανική παράδεισο φυτρώνει,

κ’ εν’ άλογο χρόνια εκατό κι αν πηλαλάει, δε σώνει

μεσ’ απ’ τον ίσκιο του να βγη;

Μη το πουλί που κελαϊδάει στο δάσος νύκτα μέρα

και με τη γλύκα του περνάει και ντέφι και φλογέρα;

Τι θες κι απ’ όλα τα αγαθά

τούτα;Πες. Τ’ άνθος, τον καρπό θες το πουλί;

-Διαβάτη μου κράζει το ελληνόπουλο με το γαλάζιο μάτι:

Βόλια, μπαρούτι θέλω, να!

 

Για σας παιδιά μου βόλια, μπαρούτι στις σύγχρονες προκλήσεις είναι ο λόγος σας, είναι η γραφίδα σας. Έχετε ανεκτίμητη κληρονομιά. Νιώσετε πλούσιοι, ευλογημένοι και με ψηλά το κεφάλι ορθώστε ξανά ψηλά την Πατρίδα μας. Ο Θεός να σας ευλογεί. Καλή σας πρόοδο και καλή επιτυχία στις πνευματικές σας προσπάθειες!

%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-2

%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-1

%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b5%cf%82

Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων Μουσικού Διαγωνισμού 2018

dsci0379

Την   Παρασκευή  2  Μαρτίου 2018  στις 6:30 το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε, στην κατάμεστη αίθουσα Χ.Α.Ν. (Ακαδημίας 36 και Ομήρου, 8ος όροφος),   η  απονομή των Τιμητικών Διακρίσεων του 3ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Μουσικού Διαγωνισμού Μελοποίησης έργων,  Ενορχήστρωσης και Μουσικής για Ταινία (Soundtrack), για Παιδιά και  Εφήβους, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, σχολικού έτους 2017-2018.

dsci0286

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρης Β. Τζόκας  απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους,  τονίζοντας  πως η διοργάνωση  του Μουσικού Διαγωνισμού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος της Ένωσης για την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και  των εφήβων.   Ευχαρίστησε τον μαέστρο και  συνθέτη, μέλος της Ένωσης,   Νίκο Χριστοδουλή, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Μουσικού Διαγωνισμού, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής  και την εκπαιδευτικό Πολυξένη Γιάχου, Αντιπρόεδρο της Ένωσης,  για τη σημαντική συνεισφορά τους στην  πραγματοποίηση του Διαγωνισμού «Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών- τόνισε ο ομιλητής- τιμά σήμερα τον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη διεθνούς αναγνώρισης, Γιώργο Χατζηνάσιο, που σε λίγο θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως μετά Διπλώματος,  για την τεράστια προσφορά του στην Ελληνική Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, την Επιθεώρηση, το Θέατρο, τον Ελληνικό Κινηματογράφο, τον Πολιτισμό και  το Διεθνές Πεντάγραμμο».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ Β.ΤΖΟΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Αγαπητά μου παιδιά, αγόρια και κορίτσια,

κ. Γιώργο Χατζηνάσιο, μουσικοσυνθέτη, κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι, γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, εκλεκτά μέλη της Κριτικής Επιτροπής, μουσικοί, κ. Πρόεδρε της Κριτικής Επιτροπής, Μαέστρο Νίκο Χριστοδουλή, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι.

Σας προσκαλέσαμε σήμερα ως Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, να παρευρεθείτε στην τελετή βράβευσης του 3ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Μουσικού Διαγωνισμού Μαθητών που διακρίθηκαν, καθώς συμμετείχαν στη  μελοποίηση έργων, ενορχήστρωση και Μουσική για Ταινία. Σας καλέσαμε ακόμη να χαρείτε μαζί μας τη μουσική πανδαισία που πρωταγωνιστές είστε εσείς και στην Απονομή Χρυσού Μεταλλίου Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως,  με το οποίο θα τιμηθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών ο Γιώργος Χατζηνάσιος, διακεκριμένος Έλληνας Μουσικοσυνθέτης διεθνούς αναγνώρισης. «Αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην Ελληνική Μουσική, το Ελληνικό τραγούδι, το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, τον Πολιτισμό και το Διεθνές πεντάγραμμο.

Σας ευχαριστούμε για ότι κάνατε κ. Γιώργο Χατζηνάσιο   στην ελληνική μας Μουσική. Άξιους συνεχιστές θα βρούμε σήμερα στα βλαστάρια μας που πήραν μέρος στον Μουσικό Διαγωνισμό μας και θα χαρείτε με τις επιτυχίες τους. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που πήραν μέρος και θα χειροκροτήσουμε τις επιτυχίες τους. Ακόμη, ξεχωριστά ευχαριστούμε τον Νίκο Χριστοδουλή, Μαέστρο- Μουσικό, που είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, εκλεκτό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής ευχαριστούμε εγκάρδια, καθώς έσκυψαν με πολλή αγάπη, μεράκι και σεβασμό, στα έργα των παιδιών για να βγάλουν σε αίσιο πέρας έναν μεγάλο όγκο μουσικών έργων που εστάλησαν και είναι οι:  κ. Κυριάκος  Τσολάκης  – καθηγητής  Θεωρητικών του Ωδείου Αθηνών, κ. Ειρήνη Τσολάκη – καθηγήτρια Πιάνου, κ. Γεωργία Τσολάκη – καθηγήτρια Βιολιού, κ. Φρίξος  – Διονύσιος  Μόρτζος  – Πιανίστας  ΕΛΣ, κ. Νικόλαος  Καζαμίας – εκπαιδευτικός  Μουσικής, κ. Θαλής  Τριανταφύλλου – συνθέτης, κ. Ιωάννης Καλογεράκης  εκπαιδευτικός  Μουσικής,  κ. Άννα Καπόνε – Πάπας – εκπαιδευτικό Φωνητικής- Μουσικής και κ. Σταύρος  Τζιτάνος  – Μουσικός. Δεν μπορώ να μη ευχαριστήσω ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προωθούν με τον δικό τους τρόπο τον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό και ξεχωριστά την Αντιπρόεδρο της Ένωσης, κ. Πολυξένη Γιάχου, που είναι η άμεση συνεργάτιδα και σύζυγος του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής, Νίκου Χριστοδουλή. Ευχαριστούμε τους Γονείς, Κηδεμόνες και καθηγητές Μουσικής, που βοηθούν με τον δικό τους τρόπο τα παιδιά και δεν φείδονται κόπων και οικονομικών, για να έρθουν εδώ από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να βρίσκονται σήμερα στη Μουσική πανδαισία που θ’ ακολουθήσει σε λίγο.

ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ, να κάνω μια αναδρομή για τους Διαγωνισμούς της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και ιδιαίτερα τον Μουσικό Διαγωνισμό, καθώς αναδεικνύονται πολυσύνθετες μορφές στα παιδιά που παίρνουν μέρος. Είναι τα ίδια στιχουργοί και μουσικοί.  Έχουν μια ανησυχία στη δημιουργία και εισδύουν βαθιά. Η ζωντάνια τους είναι παλλόμενη και εκφράζουν ότι ανώτερο με τις ερμηνείες.  Φλόγες λαμπρές, νου και φαντασία διαθέτουν τα παιδιά. Τάλαντον. Αυτόν  ας κρατήσουν για να πορευτούν στη ζωή τους. Αλλά να καλλιεργήσουν τις γνώσεις τους: Μουσικές και λογοτεχνικές. Γιατί μόνο ο τάλαντος δεν φτάνει. Να βοηθήσουμε όλοι την προσπάθεια των παιδιών μας, για να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους να τα χειροκροτούμε και να ενισχύουμε την προσπάθειά τους…

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

dsci0345Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, μαέστρος και συνθέτης- μέλος της Ένωσης  Νίκος Χριστοδουλής. Αφού  καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη παρουσία παιδιών και εφήβων στην κατάμεστη αίθουσα, αναφέρθηκε στην έμφυτη μουσικότητα  του  ανθρώπου και στη διαδικασία της σύνθεσης που την παρομοίασε με ένα πάζλ. Όπως είπε: « Οι νότες τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη και δημιουργείται η αρχική μελωδία. Όμως,  το μουσικό έργο εξακολουθεί να φαίνεται άδειο. Με  τη  διαδικασία της ενορχήστρωσης χτίζουμε πάνω στο αρχικό  έργο τοποθετώντας  τα μουσικά όργανα.  Σας ευχαριστώ όλους  για το χρόνο που αφιερώσατε  για να δημιουργήσετε τα έργα σας.  Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν πολύ αξιόλογα έργα όχι μόνο μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και μαθητών Δημοτικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δυσκολία της Κριτικής Επιτροπής κατά την επιλογή των καλύτερων έργων και την απονομή των Βραβείων.  Μην δώσετε καμία σημασία στη σειρά του βραβείου που σας απονεμήθηκε.   Εκείνο που έχει αξία  είναι  το έργο σας που βγήκε από την καρδιά και το μυαλό σας, τις σπουδές και τη φαντασία σας.  Πολλές φορές στη δισκογραφία ηχογραφήσαμε έργα που θεωρούσαμε ότι θα γίνουν μεγάλες   επιτυχίες αλλά δεν επαληθευτήκαμε.   Αντίθετα υπήρξαν έργα που αρχικά τα είχαμε  θεωρήσει ασήμαντα αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Τελειώνοντας,  θέλω να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς που υποστήριξαν τη δημιουργική προσπάθεια των μαθητών και τους βοήθησαν  να ολοκληρώσουν τα έργα τους.»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

dsci0277

Κυρίες, δεσποινίδες  και  κύριοι

Επιτρέψατέ μου να πω δυο λόγια με αυτοβιογραφικά στοιχεία για τον υψηλό τιμώμενό μας κ. Γεώργιο Χατζηνάσιο, για μια πληροφόρηση για όλους μας.

Φυσικά αυτά που θα πω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πλήρες αυτοβιογραφικό σημείωμα. Αν ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη ασέβεια και ανεπίτρεπτη απρέπεια στο  πρόσωπο του υψηλού τιμώμενου καλλιτέχνη, δημιουργού και πνευματικού ανθρώπου. Άλλωστε δεν διαθέτω το κατάλληλο «ένδυμα γάμου» για να το αποτολμήσω.

Λίγα λόγια, λοιπόν, θα αναφέρω, έχοντας σταθερό πλοηγό μου τον δικό μας φίλο και τακτικό μας μέλος Νίκο Χριστοδουλή, μαέστρο μας και υπεύθυνο όλων των μουσικών μας εκδηλώσεων και μια μικρή αυτοβιογραφία του όπως την εξέθεσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό Μονόγραμμα της ΕΡΤ:

Μακεδονίτικες οι ρίζες του συνθέτη και από τους δύο γονείς. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Ο πατέρας του, καθηγητής Μουσικής σε Ωδείο της Θεσσαλονίκης, διείδε το ταλέντο του γιου του, σε πρώιμη ηλικία. Έφηβος ακόμα, μαζί με το Ωδείο και το Γυμνάσιο, ο Γιώργος Χατζηνάσιος άρχισε να παίζει και επαγγελματικά. Από 14 χρόνων, είναι ήδη ένας αξιόλογος πιανίστας με ιδιαίτερη κλήση στην τζαζ.

Άρχισε μαθήματα πιάνου από 6 χρόνων στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Στη συνέχεια, έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση (θεωρητικά, φούγκα, αντίστιξη) και διεύθυνση ορχήστρας. Όμως ο νόστος δυνατός και παρά τις σκέψεις για παράταση της παραμονής και τις προτάσεις που είχε, ακόμα και για Νέα Υόρκη,  τον κάνει να επιστρέψει.

Η αναπόφευκτη κάθοδος από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, είναι περιπετειώδης για να καταλήξει με δικιά του ορχήστρα στην περίφημη «Αθηναία», με τον Πινέλι, έναν δημοφιλή τραγουδιστή από την Ιταλία. Ακολουθεί ο Φέφε -κι αυτός Ιταλός- και μετά ο Κουιντόνε. Στην «Αθηναία» επίσης -καλοκαίρι κάτω από τ’ άστρα- έπαιξε με ορχήστρα τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στα ντραμς, τον Σπανουδάκη στην κιθάρα, τον Ντέμη Ρούσο στο μπάσο και τον Αλέξη Παπαδημητρίου τραγούδι!

Παράλληλα, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αρχίζει συνεργασία με τον Φίνο για να γράψει μουσική για τον κινηματογράφο. Η γνωριμία του και η φιλία του με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη, μας δίνουν τις αξέχαστες μουσικές που συνειρμικά μας συνδέουν αυτόματα με εκείνη την εποχή. Έγραψε μουσική για 38 συνολικά κινηματογραφικές ταινίες όπως: «Γλυκιά Συμμορία», «Νοκ Άουτ», «Το Αγκίστρι», «Εσύ κι Εγώ», «Πρωινή Περίπολος» κ.ά. Σταμάτης Κόκοτας, Δήμητρα Γαλάνη, Στράτος Διονυσίου, είναι κάποιοι από τους τραγουδιστές με τους οποίους συνεργάστηκε. Είχε την τύχη επίσης να συνεργαστεί και με στιχουργούς και ποιητές οι οποίοι άφησαν εποχή στην ελληνική δισκογραφία και στο ελληνικό τραγούδι, όπως ο Νίκος Γκάτσος- με τον οποίο έκαναν τον δίσκο με τη Νανά Μούσχουρη «Ενδέκατη Εντολή»-, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Τσώτου, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης και ο Τριπολίτης.

Από τους 45 δίσκους που κυκλοφόρησε πασίγνωστοι είναι: «Η Διαδρομή», «Λεύκωμα», «Σήμερα», «Συναξάρια», «Ενδεκάτη Εντολή», «Μάθημα Σολφέζ».

Η «Ωδή στο Μεγαλέξανδρο» σε μορφή συμφωνικής καντάτας, παίχτηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο και στις Πυραμίδες της Γκίζας, στην Αίγυπτο. Ως ένδειξη τιμής για τη γενέθλια γη, κυκλοφορεί επίσης έναν δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Επίσης, έγραψε μουσική για θεατρικά έργα, καθώς και μουσική για την Τηλεόραση όπως: «Μυστικοί Αρραβώνες», «Ακριβή μου Σοφία», «Μαύρη Χρυσαλλίδα», «Τμήμα Ηθών», «Το Γελοίον του Πράγματος», «Δρόμοι της Πόλης», «Άγγιγμα Ψυχής», «Σύνορα Αγάπης», «Τα Φτερά του Έρωτα», «Φιλί Ζωής».

dsci0303

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΥ

dsci0307

Μετά τη απονομή του Χρυσού Μεταλλίου ο κ. Γιώργος Χατζηνάσιος κατασυγκινημένος από το ζεστό χειροκρότημα  απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους  λέγοντας: «Για μια ακόμα φορά επαληθεύσατε την προφητεία της σπιτονοικοκυράς μου στη  Θεσσαλονίκη. Μέναμε με ενοίκιο  σε μια μονοκατοικία στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 255. Μοιραζόμασταν το πάνω μέρος η μάνα μου, ο πατέρας μου, τα αδέλφια μου κι εγώ με τη σπιτονοικοκυρά μας. Κάποια στιγμή, αφού πέρασαν τα χρόνια και άκουγε το πιάνο που έπαιζα είχε πει στη μάνα μου: « Αυτό το παιδί, ο Γιωργάκης είναι ευλογημένο. Όπου μπαίνει θα το χειροκροτάνε».  Γι’ αυτό με συγκινήσατε μόλις μπήκα μέσα. Γι’ αυτή τη επαλήθευση.  Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους σκέφτηκαν αυτή τη βράβευση.  Εύχομαι να φανώ αντάξιος και στο μέλλον, όσο παίρνει αυτό το μέλλον που μας ανήκει, αυτού του βραβείου. Επίσης, θέλω να σας πω, όπως αναφέρθηκε και στο βιογραφικό μου, ο πατέρας μου υπήρξε μεγάλος δάσκαλος για εμένα. Αυτός ήταν ο πρώτος που διείδε το χάρισμά μου.  Αυτό που μου έμεινε από τον πατέρα μου είναι η μεγάλη φράση, που οι μαθητές ας την πάρουν για σημαία. Μου έλεγε: «Γιώργο, όταν δεν σε χειροκροτάνε μελέτα. Όταν, όμως σε χειροκροτάνε μελέτα περισσότερο. Αυτό κρατήστε το.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΓΙΑΧΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

dscn3205

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου.

Πριν περάσουμε στην απονομή των βραβείων θα ήθελα να σας παρουσιάσω κάποια στοιχεία για την ταυτότητα των διακριθέντων μαθητών και μαθητριών. Φέτος, για πρώτη χρονιά είχαμε μεγάλη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Δημοτικού. Καθώς τα περισσότερα έργα της κατηγορίας του Δημοτικού  είναι ομαδικά,  στα  10 διακριθέντα έργα των φετινών διαγωνισμών μελοποίησης ποίησης, ενορχήστρωσης και μουσικής για ταινία   συμμετέχουν συνολικά 114 μαθητές και μαθήτριες. Στο Γυμνάσιο έχουμε 12 διακριθέντα έργα και στους 3 διαγωνισμούς  και συμμετέχουν συνολικά 41 μαθητές και μαθήτριες,  ενώ στο Λύκειο  έχουμε 24 διακριθέντα έργα στα οποία συμμετέχουν συνολικά 40 μαθητές και μαθήτριες. Τα  10 από τα 24 διακριθέντα έργα του Λυκείου δημιουργήθηκαν από μαθητές και μαθήτριες Μουσικών Σχολείων.   Τέλος, 8 από τα διακριθέντα έργα του φετινού διαγωνισμού δημιουργήθηκαν από μαθητές και μαθήτριες που είχαν διακριθεί και στους περσινούς μουσικούς διαγωνισμούς.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους διακριθέντες  ανεξάρτητα από τη σειρά διάκρισης. Για εμάς είστε όλοι νικητές διότι εκφραστήκατε με τη μουσική σας και βιώσατε τη χαρά της δημιουργίας.   Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας τα έργα σας. Σε λίγο θα παραλάβετε τα βραβεία σας.  Χαρείτε με τη διάκριση, μακριά από κάθε έπαρση, και συνεχίστε να βαδίζετε στα μαγικά μονοπάτια της μουσικής δημιουργίας που θα σας χαρίσουν  ακόμα καλύτερα έργα στο μέλλον.

Ακολούθησε η  απονομή  Βραβείων και Επαίνων σαράντα πέντε  (45) διακριθέντα έργα του Διαγωνισμού.

 %ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b67

Αρχεία