Το αρχαιότερο Ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο – Έτος ιδρύσεως 1930
  
Επόμενη εκδήλωση

Daily Archives: 18/04/2018

Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων Μουσικού Διαγωνισμού 2018

dsci0379

Την   Παρασκευή  2  Μαρτίου 2018  στις 6:30 το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε, στην κατάμεστη αίθουσα Χ.Α.Ν. (Ακαδημίας 36 και Ομήρου, 8ος όροφος),   η  απονομή των Τιμητικών Διακρίσεων του 3ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Μουσικού Διαγωνισμού Μελοποίησης έργων,  Ενορχήστρωσης και Μουσικής για Ταινία (Soundtrack), για Παιδιά και  Εφήβους, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, σχολικού έτους 2017-2018.

dsci0286

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρης Β. Τζόκας  απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους,  τονίζοντας  πως η διοργάνωση  του Μουσικού Διαγωνισμού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του ενδιαφέροντος της Ένωσης για την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και  των εφήβων.   Ευχαρίστησε τον μαέστρο και  συνθέτη, μέλος της Ένωσης,   Νίκο Χριστοδουλή, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Μουσικού Διαγωνισμού, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής  και την εκπαιδευτικό Πολυξένη Γιάχου, Αντιπρόεδρο της Ένωσης,  για τη σημαντική συνεισφορά τους στην  πραγματοποίηση του Διαγωνισμού «Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών- τόνισε ο ομιλητής- τιμά σήμερα τον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη διεθνούς αναγνώρισης, Γιώργο Χατζηνάσιο, που σε λίγο θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως μετά Διπλώματος,  για την τεράστια προσφορά του στην Ελληνική Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, την Επιθεώρηση, το Θέατρο, τον Ελληνικό Κινηματογράφο, τον Πολιτισμό και  το Διεθνές Πεντάγραμμο».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ Β.ΤΖΟΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Αγαπητά μου παιδιά, αγόρια και κορίτσια,

κ. Γιώργο Χατζηνάσιο, μουσικοσυνθέτη, κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι, γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, εκλεκτά μέλη της Κριτικής Επιτροπής, μουσικοί, κ. Πρόεδρε της Κριτικής Επιτροπής, Μαέστρο Νίκο Χριστοδουλή, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι.

Σας προσκαλέσαμε σήμερα ως Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, να παρευρεθείτε στην τελετή βράβευσης του 3ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Μουσικού Διαγωνισμού Μαθητών που διακρίθηκαν, καθώς συμμετείχαν στη  μελοποίηση έργων, ενορχήστρωση και Μουσική για Ταινία. Σας καλέσαμε ακόμη να χαρείτε μαζί μας τη μουσική πανδαισία που πρωταγωνιστές είστε εσείς και στην Απονομή Χρυσού Μεταλλίου Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως,  με το οποίο θα τιμηθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών ο Γιώργος Χατζηνάσιος, διακεκριμένος Έλληνας Μουσικοσυνθέτης διεθνούς αναγνώρισης. «Αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην Ελληνική Μουσική, το Ελληνικό τραγούδι, το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, τον Πολιτισμό και το Διεθνές πεντάγραμμο.

Σας ευχαριστούμε για ότι κάνατε κ. Γιώργο Χατζηνάσιο   στην ελληνική μας Μουσική. Άξιους συνεχιστές θα βρούμε σήμερα στα βλαστάρια μας που πήραν μέρος στον Μουσικό Διαγωνισμό μας και θα χαρείτε με τις επιτυχίες τους. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που πήραν μέρος και θα χειροκροτήσουμε τις επιτυχίες τους. Ακόμη, ξεχωριστά ευχαριστούμε τον Νίκο Χριστοδουλή, Μαέστρο- Μουσικό, που είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, εκλεκτό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής ευχαριστούμε εγκάρδια, καθώς έσκυψαν με πολλή αγάπη, μεράκι και σεβασμό, στα έργα των παιδιών για να βγάλουν σε αίσιο πέρας έναν μεγάλο όγκο μουσικών έργων που εστάλησαν και είναι οι:  κ. Κυριάκος  Τσολάκης  – καθηγητής  Θεωρητικών του Ωδείου Αθηνών, κ. Ειρήνη Τσολάκη – καθηγήτρια Πιάνου, κ. Γεωργία Τσολάκη – καθηγήτρια Βιολιού, κ. Φρίξος  – Διονύσιος  Μόρτζος  – Πιανίστας  ΕΛΣ, κ. Νικόλαος  Καζαμίας – εκπαιδευτικός  Μουσικής, κ. Θαλής  Τριανταφύλλου – συνθέτης, κ. Ιωάννης Καλογεράκης  εκπαιδευτικός  Μουσικής,  κ. Άννα Καπόνε – Πάπας – εκπαιδευτικό Φωνητικής- Μουσικής και κ. Σταύρος  Τζιτάνος  – Μουσικός. Δεν μπορώ να μη ευχαριστήσω ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προωθούν με τον δικό τους τρόπο τον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό και ξεχωριστά την Αντιπρόεδρο της Ένωσης, κ. Πολυξένη Γιάχου, που είναι η άμεση συνεργάτιδα και σύζυγος του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής, Νίκου Χριστοδουλή. Ευχαριστούμε τους Γονείς, Κηδεμόνες και καθηγητές Μουσικής, που βοηθούν με τον δικό τους τρόπο τα παιδιά και δεν φείδονται κόπων και οικονομικών, για να έρθουν εδώ από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να βρίσκονται σήμερα στη Μουσική πανδαισία που θ’ ακολουθήσει σε λίγο.

ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ, να κάνω μια αναδρομή για τους Διαγωνισμούς της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και ιδιαίτερα τον Μουσικό Διαγωνισμό, καθώς αναδεικνύονται πολυσύνθετες μορφές στα παιδιά που παίρνουν μέρος. Είναι τα ίδια στιχουργοί και μουσικοί.  Έχουν μια ανησυχία στη δημιουργία και εισδύουν βαθιά. Η ζωντάνια τους είναι παλλόμενη και εκφράζουν ότι ανώτερο με τις ερμηνείες.  Φλόγες λαμπρές, νου και φαντασία διαθέτουν τα παιδιά. Τάλαντον. Αυτόν  ας κρατήσουν για να πορευτούν στη ζωή τους. Αλλά να καλλιεργήσουν τις γνώσεις τους: Μουσικές και λογοτεχνικές. Γιατί μόνο ο τάλαντος δεν φτάνει. Να βοηθήσουμε όλοι την προσπάθεια των παιδιών μας, για να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους να τα χειροκροτούμε και να ενισχύουμε την προσπάθειά τους…

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

dsci0345Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, μαέστρος και συνθέτης- μέλος της Ένωσης  Νίκος Χριστοδουλής. Αφού  καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη παρουσία παιδιών και εφήβων στην κατάμεστη αίθουσα, αναφέρθηκε στην έμφυτη μουσικότητα  του  ανθρώπου και στη διαδικασία της σύνθεσης που την παρομοίασε με ένα πάζλ. Όπως είπε: « Οι νότες τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη και δημιουργείται η αρχική μελωδία. Όμως,  το μουσικό έργο εξακολουθεί να φαίνεται άδειο. Με  τη  διαδικασία της ενορχήστρωσης χτίζουμε πάνω στο αρχικό  έργο τοποθετώντας  τα μουσικά όργανα.  Σας ευχαριστώ όλους  για το χρόνο που αφιερώσατε  για να δημιουργήσετε τα έργα σας.  Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν πολύ αξιόλογα έργα όχι μόνο μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και μαθητών Δημοτικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δυσκολία της Κριτικής Επιτροπής κατά την επιλογή των καλύτερων έργων και την απονομή των Βραβείων.  Μην δώσετε καμία σημασία στη σειρά του βραβείου που σας απονεμήθηκε.   Εκείνο που έχει αξία  είναι  το έργο σας που βγήκε από την καρδιά και το μυαλό σας, τις σπουδές και τη φαντασία σας.  Πολλές φορές στη δισκογραφία ηχογραφήσαμε έργα που θεωρούσαμε ότι θα γίνουν μεγάλες   επιτυχίες αλλά δεν επαληθευτήκαμε.   Αντίθετα υπήρξαν έργα που αρχικά τα είχαμε  θεωρήσει ασήμαντα αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Τελειώνοντας,  θέλω να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς που υποστήριξαν τη δημιουργική προσπάθεια των μαθητών και τους βοήθησαν  να ολοκληρώσουν τα έργα τους.»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

dsci0277

Κυρίες, δεσποινίδες  και  κύριοι

Επιτρέψατέ μου να πω δυο λόγια με αυτοβιογραφικά στοιχεία για τον υψηλό τιμώμενό μας κ. Γεώργιο Χατζηνάσιο, για μια πληροφόρηση για όλους μας.

Φυσικά αυτά που θα πω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πλήρες αυτοβιογραφικό σημείωμα. Αν ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη ασέβεια και ανεπίτρεπτη απρέπεια στο  πρόσωπο του υψηλού τιμώμενου καλλιτέχνη, δημιουργού και πνευματικού ανθρώπου. Άλλωστε δεν διαθέτω το κατάλληλο «ένδυμα γάμου» για να το αποτολμήσω.

Λίγα λόγια, λοιπόν, θα αναφέρω, έχοντας σταθερό πλοηγό μου τον δικό μας φίλο και τακτικό μας μέλος Νίκο Χριστοδουλή, μαέστρο μας και υπεύθυνο όλων των μουσικών μας εκδηλώσεων και μια μικρή αυτοβιογραφία του όπως την εξέθεσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό Μονόγραμμα της ΕΡΤ:

Μακεδονίτικες οι ρίζες του συνθέτη και από τους δύο γονείς. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Ο πατέρας του, καθηγητής Μουσικής σε Ωδείο της Θεσσαλονίκης, διείδε το ταλέντο του γιου του, σε πρώιμη ηλικία. Έφηβος ακόμα, μαζί με το Ωδείο και το Γυμνάσιο, ο Γιώργος Χατζηνάσιος άρχισε να παίζει και επαγγελματικά. Από 14 χρόνων, είναι ήδη ένας αξιόλογος πιανίστας με ιδιαίτερη κλήση στην τζαζ.

Άρχισε μαθήματα πιάνου από 6 χρόνων στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Στη συνέχεια, έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση (θεωρητικά, φούγκα, αντίστιξη) και διεύθυνση ορχήστρας. Όμως ο νόστος δυνατός και παρά τις σκέψεις για παράταση της παραμονής και τις προτάσεις που είχε, ακόμα και για Νέα Υόρκη,  τον κάνει να επιστρέψει.

Η αναπόφευκτη κάθοδος από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, είναι περιπετειώδης για να καταλήξει με δικιά του ορχήστρα στην περίφημη «Αθηναία», με τον Πινέλι, έναν δημοφιλή τραγουδιστή από την Ιταλία. Ακολουθεί ο Φέφε -κι αυτός Ιταλός- και μετά ο Κουιντόνε. Στην «Αθηναία» επίσης -καλοκαίρι κάτω από τ’ άστρα- έπαιξε με ορχήστρα τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στα ντραμς, τον Σπανουδάκη στην κιθάρα, τον Ντέμη Ρούσο στο μπάσο και τον Αλέξη Παπαδημητρίου τραγούδι!

Παράλληλα, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αρχίζει συνεργασία με τον Φίνο για να γράψει μουσική για τον κινηματογράφο. Η γνωριμία του και η φιλία του με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη, μας δίνουν τις αξέχαστες μουσικές που συνειρμικά μας συνδέουν αυτόματα με εκείνη την εποχή. Έγραψε μουσική για 38 συνολικά κινηματογραφικές ταινίες όπως: «Γλυκιά Συμμορία», «Νοκ Άουτ», «Το Αγκίστρι», «Εσύ κι Εγώ», «Πρωινή Περίπολος» κ.ά. Σταμάτης Κόκοτας, Δήμητρα Γαλάνη, Στράτος Διονυσίου, είναι κάποιοι από τους τραγουδιστές με τους οποίους συνεργάστηκε. Είχε την τύχη επίσης να συνεργαστεί και με στιχουργούς και ποιητές οι οποίοι άφησαν εποχή στην ελληνική δισκογραφία και στο ελληνικό τραγούδι, όπως ο Νίκος Γκάτσος- με τον οποίο έκαναν τον δίσκο με τη Νανά Μούσχουρη «Ενδέκατη Εντολή»-, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Τσώτου, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης και ο Τριπολίτης.

Από τους 45 δίσκους που κυκλοφόρησε πασίγνωστοι είναι: «Η Διαδρομή», «Λεύκωμα», «Σήμερα», «Συναξάρια», «Ενδεκάτη Εντολή», «Μάθημα Σολφέζ».

Η «Ωδή στο Μεγαλέξανδρο» σε μορφή συμφωνικής καντάτας, παίχτηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο και στις Πυραμίδες της Γκίζας, στην Αίγυπτο. Ως ένδειξη τιμής για τη γενέθλια γη, κυκλοφορεί επίσης έναν δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Επίσης, έγραψε μουσική για θεατρικά έργα, καθώς και μουσική για την Τηλεόραση όπως: «Μυστικοί Αρραβώνες», «Ακριβή μου Σοφία», «Μαύρη Χρυσαλλίδα», «Τμήμα Ηθών», «Το Γελοίον του Πράγματος», «Δρόμοι της Πόλης», «Άγγιγμα Ψυχής», «Σύνορα Αγάπης», «Τα Φτερά του Έρωτα», «Φιλί Ζωής».

dsci0303

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΥ

dsci0307

Μετά τη απονομή του Χρυσού Μεταλλίου ο κ. Γιώργος Χατζηνάσιος κατασυγκινημένος από το ζεστό χειροκρότημα  απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους  λέγοντας: «Για μια ακόμα φορά επαληθεύσατε την προφητεία της σπιτονοικοκυράς μου στη  Θεσσαλονίκη. Μέναμε με ενοίκιο  σε μια μονοκατοικία στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 255. Μοιραζόμασταν το πάνω μέρος η μάνα μου, ο πατέρας μου, τα αδέλφια μου κι εγώ με τη σπιτονοικοκυρά μας. Κάποια στιγμή, αφού πέρασαν τα χρόνια και άκουγε το πιάνο που έπαιζα είχε πει στη μάνα μου: « Αυτό το παιδί, ο Γιωργάκης είναι ευλογημένο. Όπου μπαίνει θα το χειροκροτάνε».  Γι’ αυτό με συγκινήσατε μόλις μπήκα μέσα. Γι’ αυτή τη επαλήθευση.  Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους σκέφτηκαν αυτή τη βράβευση.  Εύχομαι να φανώ αντάξιος και στο μέλλον, όσο παίρνει αυτό το μέλλον που μας ανήκει, αυτού του βραβείου. Επίσης, θέλω να σας πω, όπως αναφέρθηκε και στο βιογραφικό μου, ο πατέρας μου υπήρξε μεγάλος δάσκαλος για εμένα. Αυτός ήταν ο πρώτος που διείδε το χάρισμά μου.  Αυτό που μου έμεινε από τον πατέρα μου είναι η μεγάλη φράση, που οι μαθητές ας την πάρουν για σημαία. Μου έλεγε: «Γιώργο, όταν δεν σε χειροκροτάνε μελέτα. Όταν, όμως σε χειροκροτάνε μελέτα περισσότερο. Αυτό κρατήστε το.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΓΙΑΧΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

dscn3205

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου.

Πριν περάσουμε στην απονομή των βραβείων θα ήθελα να σας παρουσιάσω κάποια στοιχεία για την ταυτότητα των διακριθέντων μαθητών και μαθητριών. Φέτος, για πρώτη χρονιά είχαμε μεγάλη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Δημοτικού. Καθώς τα περισσότερα έργα της κατηγορίας του Δημοτικού  είναι ομαδικά,  στα  10 διακριθέντα έργα των φετινών διαγωνισμών μελοποίησης ποίησης, ενορχήστρωσης και μουσικής για ταινία   συμμετέχουν συνολικά 114 μαθητές και μαθήτριες. Στο Γυμνάσιο έχουμε 12 διακριθέντα έργα και στους 3 διαγωνισμούς  και συμμετέχουν συνολικά 41 μαθητές και μαθήτριες,  ενώ στο Λύκειο  έχουμε 24 διακριθέντα έργα στα οποία συμμετέχουν συνολικά 40 μαθητές και μαθήτριες. Τα  10 από τα 24 διακριθέντα έργα του Λυκείου δημιουργήθηκαν από μαθητές και μαθήτριες Μουσικών Σχολείων.   Τέλος, 8 από τα διακριθέντα έργα του φετινού διαγωνισμού δημιουργήθηκαν από μαθητές και μαθήτριες που είχαν διακριθεί και στους περσινούς μουσικούς διαγωνισμούς.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους διακριθέντες  ανεξάρτητα από τη σειρά διάκρισης. Για εμάς είστε όλοι νικητές διότι εκφραστήκατε με τη μουσική σας και βιώσατε τη χαρά της δημιουργίας.   Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας τα έργα σας. Σε λίγο θα παραλάβετε τα βραβεία σας.  Χαρείτε με τη διάκριση, μακριά από κάθε έπαρση, και συνεχίστε να βαδίζετε στα μαγικά μονοπάτια της μουσικής δημιουργίας που θα σας χαρίσουν  ακόμα καλύτερα έργα στο μέλλον.

Ακολούθησε η  απονομή  Βραβείων και Επαίνων σαράντα πέντε  (45) διακριθέντα έργα του Διαγωνισμού.

 %ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b67

Αρχεία