Το αρχαιότερο Ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο – Έτος ιδρύσεως 1930
  
Επόμενη εκδήλωση

Eορτασμός των Τριών Ιεραρχών από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών

DSCI0480

Από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών γιορτάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2015,  με κάθε μεγαλοπρέπεια η εορτή των Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην αίθουσα της ΧΑΝ (Ακαδημίας 36) στην Αθήνα.

DSCI0428

Έπειτα από την εισηγητική ομιλία του προέδρου της Ένωσης κ. Λευτέρη Τζόκα παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ για τα μέρη της Ανατολίας, που έζησε και δίδαξε ο  Άγιος Βασίλειος, τονίζοντας την ασκητική ζωή του και το μεγαλοπρεπές έργο του, που άφησε υπόδειγμα στους μεταγενέστερους. Το ντοκιμαντέρ  γυρίστηκε  για την ΕΡΤ από τη  σκηνοθέτιδα  κ. Παπαηλιού και είχε παραχωρηθεί από την εστία Νέας Σμύρνης.

DSCI0442

Πριν από την προβολή, που έγινε με την επιμέλεια της Αντιπροέδρου κ.  Πολυξένης Γιάχου,  η Έφορος Βιβλιοθήκης και Μουσείων της Εστίας κ. Θέμις Παπαδοπούλου έκανε μικρή εισήγηση για το περιεχόμενό του.  Το ντοκυμαντέρ, γεμάτο ασκητικό συναίσθημα,   πλημμύρισε τις καρδιές των παρακολουθούντων οδηγώντας τους στους πνευματικούς χώρους της χριστιανοσύνης και του λησμονημένου Ελληνισμού. Γιατί οι Τρείς αυτοί παμμέγιστοι Ιεράρχες της Χριστιανοσύνης ανέδειξαν την ώσμωση  αρχαίου ελληνικού και χριστιανικού πνεύματος.

DSCI0504

 Επακολούθησε η ομιλία του Δρος Παθολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής  λογοτέχνη κ. Αποστόλου Ι. Πάσχου με θέμα: «Η πνευματικότητα του Μεγάλου Βασιλείου». Τα ψήγματα συγκίνησης του ομιλητή για το σοφό Άγιο Βασίλειο μεταφέρθηκαν και στο ακροατήριο.

DSCI0516

Ακολούθως ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων, λογοτέχνης κ. Δημήτριος Μασούρης απήγγειλε δύο ποιητικές  συνθέσεις: η πρώτη  για τους Τρείς Ιεράρχες, που είχε γράψει για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και είχε απαγγείλει σε πρώτη εκτέλεση η μαθήτριά του στο τότε Γυμνάσιο Αμαρουσίου (1966), διαπρεπής αργότερα ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου κ. Μαίρη Ιγγλέση και η δεύτερη  Γρηγορίου Ναζιανζηνού με θέμα:  «Η ματαιότητα του βίου», που  λογοτεχνική  μετάφραση είχε κάνει το 1972 διαβάζοντας τους πατέρες της εκκλησίας (πατρολογία Migne) στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Αρχεία