Το αρχαιότερο Ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο – Έτος ιδρύσεως 1930
  
Επόμενη εκδήλωση

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 - ώρα 6:30 μ. μ. στην αίθουσα Χ.Α.Ν. - Ακαδημίας 36 και Ομήρου 8ος όροφος - Παρουσίαση βραβευμένων λογοτεχνικών έργων παιδιών και εφήβων

Απονομή Τιμητικών Διακρίσεων Παιδικού και Εφηβικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2017

  

dscn2120

Την Παρασκευή  17  Μαρτίου  2017  στις 6:30 το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου η  απονομή των Τιμητικών Διακρίσεων του 4ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Λογοτεχνικού  Διαγωνισμού για Παιδιά και  Εφήβους, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, σχολικού έτους 2016-2017.

Η τελετή συντονίστηκε με επιτυχία από την υπεύθυνη του Διαγωνισμού - Ταμία της Ένωσης κ. Αγαπούλα Ευθυμιοπούλου, την Αντιπρόεδρο κ. Πολυξένη Γιάχου, τον Κοσμήτορα κ. Λεωνίδα Χαζίρογλου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Απόστολο Φορλίδα.

dscn2059Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρης Β. Τζόκας, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους είπε χαρακτηριστικά: «Ένα ποτάμι από παιδιά λαμπροφορεμένα από  Ελλάδα και Κύπρο ήρθαν εδώ για να ποτίσουν το δέντρο της Λογοτεχνίας και τις ψυχές μας. Τα ευχαριστούμε. Θα ταξιδέψουμε μαζί τους σε κήπους ειδυλλιακούς με τ’ αστραφτερά τους φτερουγίσματα. Θα δείξουν τη στοχαστική τους  διάθεση και εξέλιξη. Εδώ ο Πήγασος πετιέται ανάερος και από τα ύψη οραματίζεται τους πολιτισμούς αρχαίους και νεώτερους,  σε ό,τι  ωραίο και αθάνατο, μέσα σ’  αυτούς που δημιούργησε η τέχνη. Με δύναμη και ζωή συνεχίστε το ταξίδι και τ’ όνειρο για τον εαυτό σας, εμάς και τον κόσμο. Εδώ στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών σας περιμένουμε για να σας τιμήσουμε, να σας θαυμάσουμε, να σας συμβουλεύσουμε  και να σας χειροκροτήσουμε.  Έτσι θα περάσουν τα έργα σας στην αιωνιότητα».

dscn2101

Στη συνέχεια η   κ. Αγαπούλα Ευθυμιοπούλου ευχαρίστησε τους  παρευρισκόμενους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο  που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ένωσης, τόνισε πως το σημαντικότερο μέρος της διαδικασίας του διαγωνισμού είναι η χαρά της δημιουργίας που βίωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες γράφοντας τα έργα τους και παρουσίασε  αριθμητικά στοιχεία  σχετικά με την απονομή των βραβείων,  ενώ η κ. Πολυξένη Γιάχου έκανε τη σύνδεση του φετινού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού με τους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς των προηγούμενων ετών και με τον Μουσικό Διαγωνισμό της Ένωσης.    Όπως είπαν: «Φέτος είχαμε  72 συνολικά διακρίσεις μαθητών και μαθητριών. Από αυτές  20 είναι από την Κύπρο.   Όσον αφορά το φύλο, είχαμε  48  διακρίσεις  κοριτσιών  και  24  αγοριών.  Από αυτά, στην ποίηση  τα  14  ήταν  αγόρια  και  τα  30  κορίτσια. Στο   διήγημα   10  ήταν    αγόρια  και  18    κορίτσια.

2017-03-301Μια ματιά στο αρχείο της αποκαλύπτει  πως υπάρχουν μαθητές,  εκπαιδευτικοί και σχολεία με συνεχή παρουσία στους διαγωνισμούς μας.  Αρκετοί από τους φετινούς διακριθέντες συμμετείχαν στους διαγωνισμούς προηγούμενων  ετών και κάποιοι είχαν  διακριθεί και σε χαμηλότερες ηλικιακές κατηγορίες. Παράλληλα συμμετέχοντες στους μαθητικούς διαγωνισμούς  μετά την αποφοίτησή τους από τη βασική εκπαίδευση επανέρχονται  στους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς Ενηλίκων και ποιήματα βραβευμένα  στους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς μαθητών και ενηλίκων  μελοποιούνται από μαθητές και μαθήτριες και παρουσιάζονται στον  Μουσικό Διαγωνισμό της Ένωσης».

dscn2399Αφού ευχαρίστησαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την υποστήριξή  τους στο έργο της Ένωσης, τη συνέπειά τους,  το πνεύμα συνεργασίας  και  την ευαισθησία με την οποία μελέτησαν τα μαθητικά έργα, αναφέρθηκαν στις απαρχές της ποίησης,  που ήταν πάντα μελοποιημένη, και στην τάση που επικράτησε από τη δεκαετία του ’60 και ύστερα να μελοποιούνται ποιήματα καταξιωμένων ποιητών από έλληνες συνθέτες, παρουσίασαν σύντομο βιογραφικό του συνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση,  και  κάλεσαν στη σκηνή μαέστρο κ. Νίκο Χριστοδουλή  για την παρουσίαση μουσικού αφιερώματος στη μελοποιημένη ποίηση.

dscn2154Στο πλαίσιο του αφιερώματος από τον  δίσκο «Η εντεκάτη εντολή» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου ακούστηκαν τα τραγούδια «Το παιδί με το ταμπούρλο», «Η εντεκάτη εντολή», «Πέφτει βροχή» και «Γιαρέμ- γιαρέμ»,   ενώ από τον δίσκο  «Πλησιάζοντας τον Καβάφη» σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη και μουσική Γιάννη Σπανού το τραγούδι «Ομνύει». Τραγούδησαν οι Έντμοντ Κόνα, Γιάννης Καρατζάς, Κέλυ Ντούλια και Σταύρος Τζιτάνος  συνοδευόμενοι από τους Θαλή Τριανταφύλλου στο πιάνο, Κωνσταντίνο  Γαλατούδη στο μπουζούκι και Νίκο Χριστοδουλή  στα κρουστά.

dscn2177Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην κ.  Δέσποινα Παπαδιονυσίου, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, η οποία αναπτύσσοντας το  θέμα: «Ταξιδεύοντας με όχημα την ποίηση»,  τόνισε πως: «Οι δημιουργίες των παιδιών μας  αποτελούν για εμάς τους ενήλικες, πηγές έντονου προβληματισμού, περισυλλογής, ανάληψης ευθύνης, απολογισμού αλλά και επαναπροσδιορισμού των αρχών και των θέσεων που ορίσαμε για  να ζούμε αλλά και να ζούνε».  Ακολούθησαν οι απονομές των Βραβείων κατά ηλικιακή κατηγορία και λογοτεχνικό είδος.

Τους διακριθέντες μαθητές  τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού και μέλη της Ένωσης που απένειμαν τα Βραβεία, φίλοι της Ένωσης καθώς και εκπαιδευτικοί,  γονείς και κηδεμόνες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο που ταξίδεψαν ειδικά για να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Αρχεία