Το αρχαιότερο Ελληνικό λογοτεχνικό σωματείο – Έτος ιδρύσεως 1930
  
Επόμενη εκδήλωση

Ιστορικό

Ιστορικό ίδρυσης της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα. Είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας.

Στα τέλη του 1928 μια ομάδα των τότε πνευματικών δημιουργών της χώρας μας σκέφτεται την ίδρυση σωματείου το οποίο θα είχε σαν σκοπό τη διάδοση της αγάπης προς τη λογοτεχνία και θα τους έδινε τη δυνατότητα να παλέψουν για τα προβλήματά τους και να αναδείξουν με τη δύναμη της ενότητας τον πλούτο του πνευματικού τους έργου.

Έτσι στις αρχές του 1929 συγκεντρώθηκαν στην Αρχαιολογική εταιρεία 92 πνευματικοί δημιουργοί, ότι πιο εκλεκτό διέθετε τότε ο τόπος και συμφώνησαν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να ιδρυθεί πνευματικό σωματείο ώστε ο κόσμος της Ελληνικής γραμματείας να δεχθεί πιο οργανωμένα τις σύγχρονες προκλήσεις. Το ιδρυτικό έγγραφο το υπέγραψαν 92 μέλη.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ
ypografes1 ypografes2
Η νομική διαδικασία μέσα από την βραχύβια γραφειοκρατική της δομή άργησε σχεδόν ενάμιση χρόνο ενώ το πνευματικό σωματείο λειτουργούσε.

Με την υπ’ αριθμών 11519/20.12.1931 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών εγκρίθηκε το καταστατικό του πρώτου λογοτεχνικού σωματείου της πατρίδας μας με  την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.

Η διεύθυνση των γραφείων της Ένωσης αρχικά ήταν στην οδό Ευπόλιδος 15 στο Σύνταγμα. Ο πρώτος πρόεδρος που εκλέχτηκε ήταν ο Ιωάννης Γρυπάρης.

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΠΡΟΕΔΡΟΙ_ΕΕΛ

Αρχεία